Béowulf a Vikingové
Text dotazu
Dobrý den,
mohli byste mi prosím říct, jak vypovídá starogermánský epos Béowulf o kultuře mnohem pozdějších Vikingů?
Odpověď
Dobrý den,
v rozhovoru s překladatelem Janem Čermákem se můžete o  vnímání Vikingů v rámci eposu dočíst mimo jiné následující:
„Existují teorie o autorovi a vzniku díla?
Skladba a její autor se dají hledat v různých stoletích raného středověku a v různých částech Anglie. Dá se uvažovat, zda je to typické středověké dílo vzniklé redakcí určitých pramenů, zda byl napsán po paměti slyšeného, nebo ho někdo diktoval. Odpověď však z historických souvislostí nevyplývá. Autor byl nepochybně vzdělaný, spjatý s klášterním prostředím. Těžko říci, s kterou dobou. Zlomovou událostí jsou vikinské nájezdy na Anglii. Vikingové jsou zde líčeni ve velmi neutrálních barvách, bez ostnu nenávisti. Proto musel Béowulf vikinským nájezdům buď výrazně předcházet, nebo pochází z doby, kdy nepřátelství dočasně opadlo. Tradičně se předpokládá spíše starší datum, národnostně vypjaté teorie hledají původ skladby již počátkem osmého století. V poslední době se však počítá spíše s datem blízkým rukopisu, tedy konec desátého, dokonce i počátek jedenáctého století.“
(HORÁČKOVÁ, Alice. Dávný příběh, který inspiroval Tolkiena. Mladá fronta Dnes. roč. 15, č. 65 (17. 3. 2004), s. 9.)
Konkrétní prvky vikingské kultury je ovšem třeba hledat přímo v eposu.
V českém jazyce vyšel Béowulf již několikrát:
•          Beowulf. 1. vyd. Praha: Fragment, 2007. 84 s. Legendy & mýty. ISBN 978-80-253-0536-2.
•          Béowulf. Vyd. 1. Praha: Torst, 2003. 343 s. ISBN 80-7215-199-1.
•          ČERMÁK, Jan. Beowulf. Praha, 1993. 234 s.
•          ( NYE, Robert. Béowulf. 1. vyd. Praha: Plus, 2011. 142 s. ISBN 978-80-259-0104-5)
O legendě a českém překladu vyšlo i několik článků – viz Články v českých novinách, časopisech a sbornících: http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=anl , využít též můžete databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu