-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, zajímá mne rozmístění zajateckých
táborů pro německé zajatce po druhé světové válce kolem Nové Bystřice v
jižních Čechách. Děkuji
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď způsobenou nemocí.
Z válečných událostí v jižních Čechcách uvádíme známou leteckou bitvu 24.srpna 1944, k níž došlo mezi Číměří a Hospřízí, kdy hořící části letadel zapálily i tři domy v Číměři a jeden v Senotíně.V roce 1943 sem dorazili Němci z okolí Essenu, prchající před leteckými útoky, v listopadu 1944 sem přišlo také hodně běženců ze Sedmihradska a ze Slezska. Leteckých poplachů přibývalo, u Romavy byl např.z letadla zastřelen sedlák, vezoucí na povozu chrastí. Za 2.světové války bylo v tehdejším novobystřickém okrese hlášeno 1150 padlých a nezvěstných, přímo Nová Bystřice uvádí 65 padlých. 10.5.1945 bylo Novobystřicko obsazeno ruskými vojáky, němečtí váleční zajatci byli soustředěni v sovětském zajateckém táboře u Blata v bývalém táboře RAD (říšská pracovní služba-Reichsarbeitsdienst). V den narozenin prezidenta Beneše (28.5.1945) provedli čeští partyzáni na základě Benešových dekretů odsun německého obyvatelstva. Němečtí obyvatelé museli během hodiny až dvou opustit svůj domov a směli si s sebou vzít 30kg zavazadel na osobu vyjma jakýchkoli cenností. V Rakousku běženci pobývali asi rok, pak byli odsunuti dále do Německa, z nichž většina se usadila na jihozápadě země v Bádensku-Wurtenbersku.
Známý byl zajatecký tábor v Českém Rudolci, kde Němci zadržovali zajaté Francouze. V místní dominantě obce, jímž je dodnes zámek, měli Němci štáb, a tak vlastně vše bylo připraveno na přísun nových zajatců, tentokrát složený - z Němců a Maďarů, a samotný zámek byl připraven na nové osazenstvo, paradoxně složené ze sovětských vojáků. Od pamětníků víme, že zástupy zajatých vojáků byly nekonečné, a že a v největším obsazení zde bylo až 80 000 zajatců, kteří byli nahnáni do vagónů v Dačicích a ve Slavonicích. Dnes už nikdo neví přesné počty, ale odhad je, že tímto táborem prošlo až 250 000 zajatců.
Pro více informací doporučujeme následující internetové odkazy :
http://www.zanikleobce.cz/index.php?menu=11&duv=hranice
Pro další informace doporučujeme obrátit se ještě na knihovnu Vojenského historického ústavu: www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu#formulaceKNIHOVNAVHÚ - referát speciálních fondů nebo http://www.vhu.cz/cs/stranka/knihovna---rhf /.
Politické vědy. Vojenství
--
Národní knihovna ČR
01.08.2011 08:01
Měl bych dotaz ohledně onoho tábora RAD , zda je známé přesné místo tábora, či zda jsou někde k nahlédnutí nějaké materiály (knihy,internet,mapy) myslím tím nějaké bližší informace. Pokud možno i co se týká zajateckého tábora v Českém Rudolci.
Předem děkuji za odpověď.