význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, z čeho vzniklo příjmení Chadima a zda se vyskytuje koncem třicetileté války 1648 ve vsi Střítež u Sebranic či jeho blízkém okolí.
Dále vznik příjmení Bezděk
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy  "Naše příjmení" vzniklo příjmení Chadima z východočeského chadim = otrapa, u Příbrami se slovo chadim používalo jako výraz pro hlupáka.
Druhé Vámi zmíněné příjmení, tedy příjmení Bezděk,  vzniklo buď odvozením z příslovce bezděky = bez úmyslu, nedobrovolně, nebo odvozením od místních  jmen (Bezděčí , Bezděčín ).
Ke konci roku 2015 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 556 mužů a 868 žen s příjmením Chadima/Chadimová a 1352 mužů a 1506 žen s příjmením Bezděk/Bezděková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.01.2017 15:54
Anonym píše:
Středa 02.05.2018 19:39
Jak vzniklo a jaký je původ příjmení Hovořáková?
PSK - admin píše:
Pátek 04.05.2018 14:38
Dobrý den,
příjmení Hovořák je na našem území poměrně vzácné. Žije zde pouze 43 mužů a 41 žen s tímto příjmením. Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že příjmení není jako samostatné heslo uvedeno v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních. Nejbližší příjmení uvedené v publikacích je Hovora = hovorný člověk, mluvka. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Použité zdroje:
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Miloš Adamů píše:
Neděle 13.05.2018 12:36
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na původ a historii příjmení jména Adamů.
Předem velmi děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 14.05.2018 11:35
Dobrý den,
příjmení Adamů bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno od osobního jména Adam (biblické jméno hebrejského původu - souvisí s hebrejským hádám, tj. "prsť, země", vykládá se jako "člověk, pozemšťan, z červené hlíny").
Ke konci roku 2016 žili v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 52 mužů (a žen) s příjmením Adamů a 2386 žen s příjmením Adamová (společná přechýlená podoba s příjmením Adam). Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu