Úhrada nákladů za reklamaci
Text dotazu
Jak vypočítat náklady vzniklé v souvislosti s uplatněním reklamace? Dnes 9.5. mi v obchodě uznali reklamaci televize a vrátili peníze. Na můj dotaz, zda mi proplatí cestovní náklady mi dali formulář, který si mám doma vyplnit a zaslat na centrálu. V něm je vypočteno, ze za jeden kilometr mi proplatí 2kč. Je to tak správně? Mám škodu octavii 1.9tdi, průměrná spotřeba 6,3 l/ 100km, od domu do obchodu je to cca 15 km. Proplácí se cesta 4x? ( 1.odvoz reklamace do obchodu, 2.cesta domu, 3.cesta do obchodu k vyřízení, 4.cesta domu). Je nějaký paušál za kilometr? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
předně bychom Vás chtěli upozornit, že služba Ptejte se knihovny neposkytuje právní služby, viz pravidla služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/o-sluzbe/pravidla. My Vám pomůžeme najít zákon vztahující se k dané problematice či právní internetové poradny, ale zákony již nevykládáme, k tomu potřebujete právníka a nikoli knihovníka. Od toho se tedy odvíjí také naše odpověď, snad Vám informace v ní budou užitečné.
Reklamacemi se zabývá Občanský zákoník č. 89/2012 Sb., Vaším problémem konkrétně § 1924:
"Kdo má právo podle § 1923, náleží mu i náhrada nákladů účelně vynaložených při uplatnění tohoto práva. Neuplatní-li však právo na náhradu do jednoho měsíce po uplynutí lhůty, ve které je třeba vytknout vadu, soud právo nepřizná, pokud zcizitel namítne, že právo na náhradu nebylo uplatněno včas."
Pokud použijete pro vrácení reklamovaného zboží vlastní auto, měla by hrazená částka odpovídat následujícímu pokynu:
"Pro výpočet jízdních výdajů se použije výdaj za spotřebovanou pohonnou hmotu (lze prokázat dokladem či vztahem mezi ujetými kilometry a spotřebou vozu spolu se spotřebou deklarovanou v technickém průkazu vozu)."
Zároveň jsme našli informace, že proplaceny by měly být nejnižší možné náklady, tj. např. místo cesty taxíkem hromadná doprava, pro menší zboží poštovné apod.
Důležité však jsou také reklamační podmínky, se kterými zpravidla během koupě zboží souhlasíte. Ty by však neměly být v rozporu se zákonem.
Níže Vám uvádíme některé zajímavé odkazy, které se úhradou nákladů spojených s reklamací zabývají. Naleznete zde jak teoretické informace, tak i praktické rady či příklady z praxe.
* https://www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/mam-narok-na-uhradu-nakladu-spojenych-s-reklamaci/31
* https://www.dtest.cz/clanek-3279/zadost-o-nahradu-nakladu-spojenych-s-reklamaci
* https://www.dtest.cz/clanek-2404/reklamujete-vyrobek-pozaduj
* http://www.vasestiznosti.cz/stiznost/6670/uhrada-nakladu-spojenych-s-reklamaci
* http://skolaspotrebitele.cz/naklady-pri-reklamaci-na-co-ma-spotrebitel-pravo/
* http://www.penize.cz/reklamace/298958-reklamace-2015-manual-chytreho-spotrebitele
* https://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?idBiblio=74907&nr=89~2F2012&par=1924&rpp=15#parCnt - občanský zákoník
Pokud by se vyskytly nejasnosti či neshody s prodávajícím, doporučujeme obrátit se na právníka.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.05.2016 13:37
František píše:
Středa 13.04.2022 10:11
Dobrý den,
zajímalo by mně, jak mám postupovat při získání náhrady za nevyřízené reklamace u vyúčtování energií.
Dodavatel nereaguje na reklamace odeslané na předepsané formuláři, na dopisy na urgence.
Rady o postupu o nákladech při reklamaci zboží jsem našel ale u vyúčtování energii a uplatnění finanční náhrady za porušení standartu lhůty dle vyhlášky ERU č. 540/2005 Sb. jsem ještě nenašel
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.04.2022 10:02
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali na e-mailovou adresu.
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu