Tvorba kalendária - kdo určuje kdy má které jméno v kalendáři svátek
Text dotazu
Dobrý den, nedokázal jsem najít žádný pramen, který by popisoval, kdo určuje, kdy má které jméno v kalendáři svátek? Kdysi to dělala církev, kdo to dělá teď? Tisknou to papírny jen tak ze zvyku nebo to určuje nějaká instituce? Která?
Odpověď
Dobrý den,
z nejnovějšího vydání příručky ke jménům v kalendáři citujeme:
Od roku 1991 se na vydávání kalendářů v ČR vztahuje zákon o neperiodických publikacích č. 106/1991 Sb. a jeho novela č. 37/1995 Sb. V zákoně se neuvádí žádná podmínka pro podobu jeho obsahu, tj. jeho obsah, jmenná část, nepodléhá žádnému posuzování, schvalování apod. Vydavatel kalendáře je ovšem podle zákona č. 245/2000 Sb. povinen respektovat státní svátky, ostatní svátky, významné dny a dny pracovního klidu…Z toho vyplývá, že kalendáře mohou vydávat různé obchodní organizace splňující zákonem vyjmenované podmínky, aniž by jména uváděná v kalendáriu podléhala nějakému obecně závaznému schvalování.
Odpovědi na vaše otázky najdete v příručce KNAPPOVÁ, Miloslav. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 17 000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2017.
Dotaz aktualizovala Národní knihovna ČR a ohledem na novější vydání příručky
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/tvorba-kalendaria-kdo-urcuje-kdy-ma-ktere-jmeno-v-kalendari-svatek
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
09.11.2007 10:56
Petr Esterka píše:
Sobota 08.02.2020 16:28
Jelikož na tuto stránku odkazuje Wikipedie a odpověď chybně cituje stav platný do roku 1991, nikoliv stav, který je platný v současnosti. 6. vydání této knihy na straně 105 uvádím výše uvedenou informaci na pravou míru - cituji:
Od roku 1991 se na vydávání kalendářů v ČR vztahuje zákon o neperiodických publikacích č.106/1991 Sb. a jeho novela 37/1995 Sb. (...) V zákoně se neuvádí žádná podmínka pro podobu jeho obsahu, tj. jeho obsah, jmenná část, nepodléhá žádnému posuzování, schvalování apod. (...) V praxi to vypadá tak, že většina vydavatelů používá civilní, občanský kalendář z počátku devadesátých let, který event. doplňuje na některém datu dalším jménem,....
Dále v knize Dr. Knappová uvádí vlastní rozšířené kalendárium (str. 108-118)
Vaše odpověď je tedy formulovaná špatně, resp. popisuje stav, který byl před sametovou revolucí.
Více informací k tomuto tématu uvádím na stránce https://www.kalendar.eu/kalendar-jmen.php?CZK1
PSK - admin píše:
Pondělí 10.02.2020 13:32
Dobrý den,
děkujeme za Váš komentář. Na základě vašeho podnětu jsme odpověď upravili. Dotaz, na který reagujete, byl zpracován před rokem 2017, kdy vyšlo nejnovějšího vydání knihy Miloslavy Knappové, které zmiňujete.
KNAPPOVÁ, Miloslav. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 17 000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2017.
To, že na naši službu Ptejte se knihovny odkazuje Wikipedie, nás sice těší, ale neovlivníme, že některé odpovědi nemusí být už úplně aktuální. Samozřejmě, když zjistíme, že odpověď je zastaralá, snažíme se ji opravit nebo doplnit, ale nemůžeme kontrolovat průběžně všechny odpovědi.
Odkaz, na který jste nás upozornil, viz níže, bereme jako novější příspěvek k problematice, ale je škoda, že jsme nikde nenašli, pod jakým jménem (šifrou) svůj příspěvek uveřejňujete a ani další údaje pro vytvoření citace.
http://www.ahojka.cz/kalend[…]sk%C3%BD_kalend%C3%A1%C5%99
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu