Slovo \"zavazet\"
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, zda slovo \"zavazet\" (ve smyslu překážet) je slovem spisovným anebo se jedná pouze o výraz nářeční.
Odpověď
Dobrý den, výraz uvádí
1. Slovník spisovného jazyka českého (Praha: Academia,1989,d.8,s.215). Podle hl. redaktora, B. Havránka (viz Úvod, s. V.): "slovník"... především poučuje o slovní zásobě, která náleží do normy dnešní spisovné češtiny ... Překračuje však hranice této normy tím, že zaznamenává a objasňuje i slova ve spisovném jazyce málo užívaná, slova a spojení slov zastaralá, místní nebo zájmová (obecně česká, nářeční)..., ale jen potud, pokud se s nimi setkávají čtenáři ve významných dílech naší literatury...".
zavazet (*zavázet Herb.) ned. obl.(astní výraz) mor.(avský) (~; komu) překážet 1, vadit I 1, 2: všude jenom zavazel; zavazeli mu hosté (Těsn.)
2. V podstatě shodným způsobem uvádí slovo Trávníčkův Slovník jazyka českého (4., přeprac. a dopl. vyd. Praha, 1952, s. 1733).
3. Příruční slovník jazyka českého (Praha, 1955-1957, d. 8, s. 196): zavazeti, zavázeti ned. lid.(ově) překážeti, býti na obtíž.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 15:19
Marian Soural píše:
Neděle 18.03.2018 20:35
Tomu říkám odpověď - jasná a prostá, jednoduchá.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu