restaurování knih a starých tisků
Text dotazu
Prosím o zjištění základní odborné literatury,která se týká restaurování knih a starých tisků.
Odpověď
Odborné publikace týkající se restaurování knihovních a archivních sbírek můžete nalézt v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (NKC), který je volně dostupný na adrese: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc .
Do základního vyhledávacího formuláře vepíšete do kolonky "Předmět (klíčová slova)" hesla - restaurování archivních fondů, restaurování knihovních fondu atd.Získáte seznam několika (převážně zahraničních) publikací, z nichž můžete sama vybrat ty, které nejlépe odpovídají Vašim požadavkům.
Uvádíme několik titulů:
Restaurování a konzervování archiválií a knih / Michal Ďurovič a kolektiv. -- Vyd. 1.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2002. -- 517 s. : il.
Books : Their Care and Repair / Jane Greenfield. -- New York : H.W. Wilson, 1992. -- 8, 204 s.
The Practical Guide to Book Repair and Conservation / Arthur W. Johnson. -- London : Thames and Hudson, 1988. -- 111 s.
Všechny tyto publikace jsou pro registrované čtenáře dostupné v NK ČR (zda absenčně či prezenčně si můžete ověřit pod ikonou "exempláře" u daného dokumentu).
Informace o dokumentech na dané téma můžete získat také ze Souborného katalogu ČR SKC (https://aleph.nkp.cz/cze/skc). Postup vyhledávání je prakticky stejný jako v případě báze NKC, s tím rozdílem, že knihy jsou uloženy v různých institucích v ČR. Z které instituce můžete dokument objednat zjistíte pod zkratkami knihoven v sekci "ve fondu".
O knihy z těchto knihoven můžete zažádat pomocí meziknihovní výpůjční služby, kterou Vám zprostředkuje Vámi využívaná knihovna (informace o MVS v NK ČR naleznete na adrese https://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-knihu-nebo-kopie-z-jine-knihovny .
V případě dalšího zájmu o danou problematiku bychom Vám doporučili obrátit se přímo na Restaurátorské oddělení NK ČR ( https://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/sprava-a-ochrana-fondu/oddeleni-restaurovani-1/oddeleni-restaurovani-1?searchterm=odd%C4%9Blen%C3%AD+resta ).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 15:14
Rostislav Grygar píše:
Neděle 24.11.2019 13:51
Dobrý den,
Odkazy nejsou platné, nebo nejsou volně dostupné.
Mám zájem o obor - restaurování starých tisků.
Prosím o poskytnutí základních informací / odkazů, jak a kde začít.
Příjemný den přeje
PSK - admin píše:
Pondělí 25.11.2019 12:08
Dobrý den,
máte štěstí, začátkem ledna 2020 je den otevřených dveří pro zájemce o restaurování, viz odkaz. Tam byste se jistě dozvěděl o tomto oboru víc. Dny otevřených dveří jsou i na jiných školách podobného zaměření.
Z Vašeho dotazu totiž není jasné, zda chcete obor studovat (střední škola, učiliště nebo vysoká škola) nebo zkusit restaurovat tisky jen jako samouk.
http://www.vysokeskoly.com/obor/46354
Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování se sídlem v Litomyšli, obor restaurování a konzervace papíru, knižní vazby a dokumentů na papíře
Střední školství:
https://www.stredniskoly.cz/[…]/konzervatorstvi-a-restauratorstvi.html
Konzervátorství a restaurátorství 8242M01, denní studium, 4 roky Střední uměleckoprůmyslová škola a Základní umělecká škola Zámeček s.r.o.
Pod Vinicemi 82, Plzeň
Soukromá škola, Plzeňský kraj
Logo školy
Konzervátorství a restaurátorství 8242M01, denní studium, 4 roky Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou Sázavská 547, Světlá nad Sázavou Veřejná škola, Vysočina Konzervátorství a restaurátorství 8242M01, denní studium, 4 roky Vyšší odborná škola grafická a Střední průmyslová škola grafická, Praha 1, Hellichova 22 Hellichova 535/22, Praha 1 Veřejná škola, Praha Konzervátorství a restaurátorství 8242M01, denní studium, 4 roky Střední průmyslová škola kamenická a sochařská, Hořice, Husova 675 Husova 675, Hořice Veřejná škola, Královéhradecký kraj
Z literatury uvádíme několik titulů:
Rehak, Petr
Prehled konzervacnich metod pouzivanych v oddeleni ochrany a restaurovani fondu Statni knihovny CSR. Dil III., Technologicky predpis pro konzervaci bilych vazebnich usni a pergamenu zejmena z obdobi 16. a 17. stoleti / vypracovali Petr Rehak, Alois Orlita. -- Praha : Statni knihovna CSR, 1986. -- 14 l. ; 30 cm
* Narodni knihovna Ceske republiky
* ochrana knihovnich fondu -- Praha (Cesko)
* restauratorstvi -- metody
* konzervatorstvi -- metody
* usne
* pergamen
* prirucky
Durovic, Michal, 1960-
Prehled konzervacnich metod pouzivanych v oddeleni ochrany a restaurovani fondu Statni knihovny CSR : prvni dodatek k I. a II. dilu / vypracovali Michal Durovic, Bruno Hoge, Jirina Hanzlova. -- Praha : Statni knihovna CSR, 1986. -- 20 l. ; 30 cm
* Narodni knihovna Ceske republiky
* ochrana knihovnich fondu -- Cesko
* restauratorstvi -- metody
* konzervatorstvi -- metody
* Praha (Cesko)
* prirucky
Wachter, Wolfgang
Buchrestaurierung : das Grundwissen des Buch- und Papierrestaurators / Wolfgang Wachter. -- 2. Aufl.. -- Leipzig : Fachbuchverlag, 1983. -- 242 s. : il. ; 25 cm
(Vaz.)
Mit 145 Bild.. -- Obsahuje bibliografii a rejstrik
* Knihy - restaurovani - prirucky
Roberts, Matt, 1929-
Bookbinding and the conservation of books : a dictionary of descriptive terminology / Matt T. Roberts and Don Etherington ; drawings by Margaret R. Brown. -- Washington : Library of Congress, 1982. -- x, 296 s., [13] s. obr. pril. : il. (nektere barev.) ; 30 cm
ISBN 0-8444-0366-0 (vaz.)
. -- Obsahuje bibliografii
* kniharstvi
* konzervovani knihovnich fondu
* restaurovani knihovnich fondu
* konzervovani archivnich fondu
* restaurovani archivnich fondu
* vzacne knihy
* umelecke knizni vazby
* oborova terminologie
* terminologicke slovniky * vykladove slovniky
Konservacija i restavracija knig : (Metodiceskije rekomendacii) / Sost. S.P. Bulavkina, ... [et al.]. -- Moskva : VGBIL, 1980. -- 108 s.
Bibliogr. na konci knihy -- Vsesojuz. gosud. bibl. inostrannoj lit.
* Knihy - konservace a restaurovani - prirucky metodicke
Konservacija i restavracija knig : Metodiceskije rekomendacii / Sost. V.I. Steblovskij ... [et al.]. -- Moskva : Vsesojuz. gos. bibl. inostr. lit., 1980. -- 108 s. : il.
Bibliogr. na s. 102-105
* Knihy - restaurovani - prirucky metodicke
* Knihy - konservovani - prirucky metodicke
* Restaurovani knih - prirucky metodicke
* Konservovani knih - prirucky metodicke
Kovarik, Jaroslav
Prehled konzervacnich metod pouzivanych v oddeleni ochrany knihy a fondu Statni knihovny CSR. II. dil, Technologicky predpis pro konzervaci trislocinenych vazebnich usni zejmena z obdobi 17. a 18. stoleti / vypracovali Jaroslav Kovarik, Frantisek Hejcl. -- Praha : Statni knihovna CSR, 1979. -- 21 l. ; 30 cm
* Narodni knihovna Ceske republiky
* usne
* ochrana knihovnich fondu -- Praha (Cesko)
* konzervatorstvi -- metody
* restauratorstvi -- metody
* Praha (Cesko)
* prirucky
KOLAŘÍK, Ladislav. Restaurování písemných památek a tvorba faksimilií. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1991.
Uvádím, kromě citace, i obsah knihy, abyste měl představu, co od knihy očekávat.
Obsah
Úvod
6 Materiály používané při restaurování
Škodlivé vlivy postihující písemné památky
Počáteční práce a opravné postupy . .
Způsoby vazeb...........................
Vazba technicky a funkčně dokonalá .
Vazba na pravé vazy s pevným hřbetem .
Vazba na pravé vazy s měkkým hřbetem .
Vazba v pergamenu......................
Restaurátorská převazba................
7 Restaurátorské vazební kůže
Pergamen................
10 Ruční papír................
18
Lepidla ....
18 Inkousty ....
21
23 Hydrofobizace papíru
23
24 Receptář ....
Průmyslově vyráběné papíry .
Šicí materiály............
Restaurování knih, u nichž není nutná převazba...........26 Pracovní protokol Snímání a ošetření původních zdobených kůží..............27 • Výtvarné faksimilie Kování
28 Recenze
Opravné techniky na pergamenu
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu