příjmení Lenomar
Text dotazu
Prosim poradit kde bych mohla zjistit puvod prijmeni Lenomar,dle babicky snad jde o zkomoleninu francouzského jmena.Dekuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Lenomar není bohužel uvedeno v žádné knize o původu příjmení, které máme k dispozici. Dále jsme se dívali i do knihy o původu osobních jmen (českých i cizích) a zde také není uvedeno žádné podobně znějící.
Zkuste se s dotazem obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), třeba by Vám zde odborníci řekli více. Některé jejich služby jsou však placené.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/ nebo http://www.kdejsme.cz/.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5. Dostupné také z: http://eknihy.nkp.cz/[…]/uuid:e3fd7f62-e38d-11e0-bfc3-001e4ff27ac1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.05.2016 12:28
Michal Lenomar píše:
Sobota 16.01.2021 15:41
Původem francouzský voják Lenomér přišel na Moravu a tam se zkomolilo příjmení na Lenomar
Jaroslav Hošek píše:
Sobota 24.09.2022 18:34
Zatím nejstarší zmínku o jménu Lenomar jsem našel v matrice obce Josefov u Hodonína. Odkud tam přišel, nevím.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu