Původ textu, notový zápis
Text dotazu
Dobrý den,
v uplynulých dnech jsem mluvila s jednou stařenkou, které jsem přislíbila, že se pokusím zjistit více o písničce, kterou si pamatuje z dětství. Bohužel jsem nic nezjistila, tak se obracím na vás, jestli byste mi nemohli pomoci. Stařenka si pamatuje text písně, kterou jí v dětství zpívávala maminka, melodii bohužel už nikoliv. Je možné zjistit o tomto textu něco více, resp. nalézt notový zápis v nějaké sbírce písní? Případně kde bych se mohla pokusit něco hledat sama? Tuším, že paní prožila dětství ve středních Čechách. Děkuji!
text:
Stavěl si ptáček na sněti,
chaloupku malou, pro děti,
chaloupku jako z pohádky,
Na kraji naší zahrádky.
Stříšku má celou zelenou,
Z břečťanu pěkně spletenou,
Komůrku jenom jedinou,
Se žlutou ptačí rodinou.
Když Pán Bůh lásku rozsíval,
Také prý k nim se podíval,
Každému ptáčku v srdečko,
Uložil lásky zrnečko.
Zrnečko pučí, voní květ,
Miluje ptáček celý svět,
Nejvíce ale matičku,
Otce a rodnou světničku.
Také v mou duši den co den,
Rozsévá Pán Bůh lásku jen.
Pro otce, matku rozkvete,
Jako v tom srdci ptáčete.
K Tobě, můj Bože, vzpínám dlaně,
Chraň mi tu lásku, stále chraň,
Chraň mě tu lásku nocí dnem,
I tu mou rodnou, českou zem.
Odpověď
Dobrý den,
prohledali jsme naše databáze a díky přesně zapamatovanému textu se nám písničku skutečně podařilo najít. V Pedagogických rozhledech z roku 1921 jsme se dozvěděli, že název písničky je „U hnízda (Stavěl si ptáček)“ a jejím autorem je český básník, učitel a esperantista Josef Kožíšek (1861-1933).
Notový zápis je dostupný v Českém hudebním fondu Českého rozhlasu. Zde je možné si noty zapůjčit do studovny.
Odkaz: http://hledani.rozhlas.cz/hudebniny/?autor%5B%5D=Kova%C5%99ovic%2C+Karel&autor%5B%5D=Rais%2C+Karel+V%C3%A1clav
Písnička „U hnízda“ je obsažena v souboru písní: Sníh, Jarní, (Poleť, poleť), Když k nám jaro z dálky letí, Otec, Tatíčku můj, Já tisknu k čelu tvoji dlaň, Byl život Tvůj tak neblahý, Již ti můj tatíčku, U hnízda (Stavěl si ptáček), Hnízdo, Mezi růžemi, Ukolébavka
Autoři: Kovařovic, Karel; Kožíšek, Josef; Rais, Karel Václav; Mühlsteinová, Berta
Jsme rádi, že jsme Vám s hledáním mohli pomoci. Pokud byste potřebovala další informace, určitě se na nás obraťte.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2018 15:07
Vlasta píše:
Středa 27.06.2018 11:22
Dobrý den. Bohužel noty neznám, ale i mně ji zpívala maminka, jí zase její maminka a té zase její maminka :). Zpívala jsem ji svým dětem a teď už i malé vnučce :). Jsem ráda, že jsem se o písničce dozvěděla víc, děkuji.
Pavel píše:
Středa 21.11.2018 11:46
Dlouho jsem po textu této písně pátral. Mě ji zase zpívala moje babička večer před spaním. Bohužel jsem si ji pamatoval jen do půlky prostřední sloky a pak již jen konec. Tak jsem rád, že se nakonec text objevila já budu moci svým vnukům a vnučkám jej zazpívat. Škoda jen, že se nedá tady otisknout notový zápis, myslím si že toto duševní bohatství našich předků by se mělo mezi lidmi šířit co nejvíce....
Hanka píše:
Neděle 31.01.2021 10:42
Moc moc děkuji, dlouho jsem toto hledala, babicka 95 let mi ji jako malé zpivavala, mám velkou radost.
Jana píše:
Pondělí 04.11.2024 13:51
Jeee, no to je úžasné, že nejsem sama, koho to tu potěšilo, že se tex dal dohledat. Také mně ji babička zpívala před spaním ale nevěděla jsem, jestli někde reálně existuje a také jsem si vybavila už jen sotva dvě sloky. Dříve ty možnosti nebyly, tak jsem se smířila s tím, že ji už zpívat svým dětem nebudu. Moc moc děkuji, krásná vzpomínka na mou milou babičku. Úplně mi nahnala slzy do očí. DÍKY! Jana
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu