původ slova krám
Text dotazu
Prosím o informaci ke vzniku a stavbě slova \"\" ve smyslu kupecký, masný apod. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, slovo je odvozeno ze středohornoněmeckého krám, což znamenalo sukno, plátno, jednak stanové, odsud také stánek, jednak zřejmě také vyložené (jako zboží na pultu), z těchto významů vycházejí oba české významy slova, tj. haraburdí, prodejna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 14:06
Zbyněk Prášek píše:
Neděle 01.11.2020 10:08
A jak se dostalo slovo krámy do expresivního označení menstruace? Snad se používalo plátno místo menstrační vložky?
PSK - admin píše:
Úterý 03.11.2020 19:22
Dobrý den,
přesnou odpověď na Váš dotaz jsme v odborné literatuře nenašli. Přikládáme výsledky včetně odkazu na neověřený zdroj, který neobsahuje informaci, odkud obsah pochází.
krám z něm. (Kram), a fco z č. chrám (zm. v.) : kram-ář [roz-kramařit] ; též expr. (sr. pomn. krámy = hlouposti a též ženské „měsíčky"). Staré. Jen č. (sl. krám, kramár .hokynář') a p. (kram). Zdroj: HOLUB, Josef a KOPEČNÝ, František. Etymologický slovník jazyka českého. 3., přeprac. vyd. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952. 575 s.
krámy - vulg. 1. menstruace, perioda. Já neměla krámy ještě půl roku, co už jsem přestala kojit. – Panna néni už dobrejch deset let, takže mi došlo, že má krámy. 2. drahoty, odmítání bavit se s ostatními. Karel má zas krámy, dem bez něj. uvádí již Nováček 1929; něm. vulg. Kram t/v, vlastně ve významu věc, záležitost (... na ja, die hat wieder ihren Kram ... no jo, zas má krámy) Zdroj: HUGO, Jan, ed. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost: historie a původ slov. 3., rozš. vyd. Praha: Maxdorf, ©2009. 501 s. ISBN 978-80-7345-198-1.
Odkaz ne neodborný zdroj: https://www.odpovedi.cz/[…]/co-to-znamena-kdyz-ma-nekdo-kramy
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu