Původ příjmení Kýr
Text dotazu
Dobrý večer,prosím Vás odkud pochází (národ)
přijmení Kýr a jaký je jeho význam.
Má tohle přijmení něco společného s jménem perského krále Kýrose?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kýr, dle Moldanové, pochází ze staročeského slova kýr = železný oštěp; též z německého slova Kühler = kravař. Další podoba jména: Kýra.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Kýr dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je
154
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2010 12:20
hadimrcha píše:
Neděle 26.04.2020 11:29
Prosím, pracuji na rodokmenu manžela a pátrám po vzniku jména Kyrych/ nejstarší záznamy jsou Kirich. Matrikách se vyskytují i další zkomoleniny kirych/ kyrich. Můžete mi poradit
PSK - admin píše:
Pondělí 27.04.2020 13:22
Dobrý den,
Příjmení Kyrych jsme již dříve dohledávali.
O původu vašeho příjmení Kyrych se nám z volně dostupných zdrojů bohužel nepodařilo zjistit nic konkrétního. Nejpodobnější příjmení, které vysvětluje se své publikaci D. Moldánová, je Kýr. Kýr pochází ze staročeského slova kýr = železný oštěp; též z německého slova Kühler = kravař. Další podoba jména: Kýra.
Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31. 12. 2016 v České republice 33 mužů s příjmením Kyrych a 33 žen s příjmením Kyrychová. Největší koncentrace nositelů tohoto jména je v okrese Brno-město, dále v Přerově a Frýdku Místku (https://www.nasejmena.cz).
Pro více informací se zkuste obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Použité zdroje:
https://www.nasejmena.cz
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha:
Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu