Původ příjmení Barcuch
Text dotazu
Dobrý den,
Můj dotaz se týká původu mého příjmení - Barcuch. Můj otec se dopátral pouze k tomu, že
dříve se na Valašsku vyskytovalo jméno Bartuch - v minulosti se snad někde na Valašsku
vyslovovalo \"t\" namísto \"c\". Proto uvítám jakékoliv jiné informace, buď přímo o
významu a původu mého jména, nebo jakékoliv další informace, které by mi pomohly v dalším
pátrání.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsem našla toto:
(informace k příjmení Barcuch jsem nenašla, pouze k Bartuch)
příjmení s příponami obsahující -ch
- příjmení Matuch vzniklo patrně z počátku jména Matúš. Ze jmen vzniklých z křestních jmen
obsahujících -u- se vyabstrahovala přípona -uch a utvářela se jiná jména (Jiruch:Jiří;
Maruch:Martin; Pavluch:Pavel; Volduch:Oldřich ap.)
Polská: Baluch, Bartuch, Boguch, Januch, Jaruch, Raduch, Stanuch, Taduch, Waluch, Wawruch
Kniha dále uvádí:
-přípony obsahující -š-, -ch- nejčastěji splynuly
-příjmení s příponami -ouš, -ouch vznikla též po zdloužení z -uš, - uch
Zdroj: Beneš, Josef. O českých příjmeních. Praha:Nakladatelství Čsl. akademie věd, 1962.
Myslím, že původ příjmení by šel odvodit i z jména Bartoloměj viz Moldanová, Dobrava. Naše
příjmení. Praha: Mladá Fronta, 1983.
Bartoloměj - z aramejského os. jména = Tolmajův syn, oráč; Bárt, Bárt-a (1570 Bartoloměj
jinak Bárta), Bárt-ů, Bárt-ek, Bart-ek, Bart-eček, Bart-ík, Bart-ička, Bart-ák, Bart-áček,
Bart-as, Bart-ásek, ....Bart-uš (1393 Bartus sartoris - krejčí), ... Bart-ušek atd.
Snad jsem Vám alespoň trochu Vaše příjmení přiblížila.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
10.03.2008 21:52
Marta Navrátilová píše:
Neděle 30.06.2024 10:44
Dobrý den
ke jménu Barcuch - na Valašsku běžné jméno (pocházím z rodiny tohoto jména Poteč) - nikoliv Bartuch
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu