původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na původ přímení MINKSOVÁ.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Minks bylo pravděpodobně odvozeno z osobního jména Dominik(us).
Jedná se o jméno latinského původu (z latinského dominus) = "pánův".
Dle statistik Ministerstva vnitra ČR žilo ke dni 15.7.2009 v České republice 161 mužů a 188 žen s příjmením Minks/Minksová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.02.2011 15:19
Lucie Jarešová píše:
Úterý 01.03.2016 15:42
Dobrý den
chtěla bych se vás zeptat na původ přímení Jarešová, Reichel,
Kubát, Hanzl, Francouz, Ručinský.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 03.03.2016 10:56
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali e-mailem a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-jaresova-reichel. Služba PSK
Hana píše:
Čtvrtek 12.09.2019 00:00
Dobrý den, mohu se také zeptat prosím na význam a původ příjmení Jareš?
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 12.09.2019 14:00
Dobrý den,
Příjmení Jareš je odvozeninou ze jména křestního Jaroslav. Jméno Jaroslav ("jaře" tj. brzy "slavný" anebo "slavný svou jarou povahou"); z tohoto kmene pocházejí jména Jaroš, Jarošek, Jarůšek, Jaroška, Jarouš, Jaroušek, Jaruška, Jarousek, Jaroch, jarch, Jareš, Jarš...a další. Některá z těchto příjmení mohou přímo též pocházet od jména jarý. Názvy osadní: Jaroslav, Jaroslavice, Jarošov, Jarošovice, Jarošín, Jarešov.. [Kotík 1897, s. 21] V novějších publikacích též původ příjmení Jareš odvozen ze jména Jaroslav, Jarohněv. Význam jména Jaroslav = slavný silou, Jarohněv = silný ve hněvu. [Moldánová 2004, s. 75] Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31.12.2016 v České republice 741 mužů s příjmením Jareš a 813 žen s příjmením Jarešová. Největší koncentrace nositelů tohoto jména je v Praze (https://www.nasejmena.cz).
Použité zdroje:
*https://www.nasejmena.cz
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
*MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Jolana Klejchová píše:
Úterý 01.03.2016 15:47
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na původ příjmení Klejchová.
PSK - admin píše:
Středa 02.03.2016 15:23
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem.
Daniela píše:
Středa 22.03.2017 12:41
Chtěla bych se zeptat jestli náhodou nemá přijmení Klejch a Klejchová náký význam a odkud je ?
PSK - admin píše:
Pátek 24.03.2017 14:34
Dobrý den,
Příjmení Klejch se řadí mezi příjmení vzniklých z apelativ (=slovo obecného významu) přejatých z němčiny. Toto příjmení pochází ze slova gleich a znamená rameno vah, jazýček na vahách, váhy; či rovina. Může také znamenat synonymum slova "řád" (z něm. gleych - př. křesťanský řád).
Obměny tohoto příjmení mohou být: Gleich, Glejch, Kleych, Glajch.
Vojtěch Tesař píše:
Neděle 20.02.2022 14:21
Dobrý den, mohl bych se prosím zeptat na původ, či význam příjmení Tměj/Tmějová? Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 21.02.2022 12:16
Dobrý den,
příjmení Tměj je patrně odvozeno ze slovesa tmět se (stmívat se). V publikaci Naše příjmení autorka D. Moldanová uvádí ještě podobu Tmej (2010, s. 198).
O vzniku příjmení ze sloves můžeme citovat z knihy M. Knappové Naše a cizí příjmení v současné češtině:
„Příjmení vzniklá ze slovesných pojmenování, označení různých dějů / Tato příjmení vznikla z různých slovesných tvarů, a to z příčestí minulého (zejména ze sloves typu ,prosit‘ a ,dělat‘, např. Bořil, Mazal), dále z tvarů rozkazovacího způsobu (Nepraš), z podstatných jmen odvozených ze slovesných základů (Mlčoch), z tvarů příčestí trpného (Chovan) a z celých vět; jsou zde připojena i přídavná jména odvozená z některých slovesných tvarů (Skuhravý, Česaný). Tato příjmení se zpravidla vázala na nějakou událost, která se pojmenovanému přihodila, kterou zažil; upozorňují tedy na děj, který v souvislosti s prvotním pojmenováním patrně proběhl. Jde o velmi početnou skupinu příjmení.“
V ČR je 120 nositelů příjmení Tměj, nachází se na 14 061. místě co do četnosti mezi obyvatelstvem. Nejvíce lidí s tímto příjmením žije v Litomyšli a jeho okolí.
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Prijmeni.cz: https://www.prijmeni.cz/search.php?name=tm%ECj&t=0
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu