Původ příjmení
Text dotazu
Při hledání informací k rodovému příjmení Ulrych
nalézám mnoho variant, které pravděpodobně souvisely nebo souvisí s
příjmením Ulrych:
Ulrych, Ulrich, Ullrich, Ullrych, Uldrych, Ulbrich, Ulbricht, Huldrych,
Urlich (popř. další).
Např. cet_jm_muzi_ciz.xls z
aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/.../
Prosím o informaci , která z těchto příjmení jsou považována za samostatná z
hlediska jejich původu a která spolu naopak souvisí a jak ?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
základem příjmení Ulrich, Ulrych je německé osobní jméno Ulrich (z uodal = dědictví a rîch = vládce; vládce nad dědičným statkem), jehož českou podobou je Oldřich. Stejný původ mají i příjmení Uldrich, Uldrych, Ullrich, Urlich a dále také Ulik, Ullík, Ullik, Ulíka, Ulka, Ullichová, Ullüch, Ullisch, Ulin, Ulinec. Příjmení Ulbricht, Ulbricht, Ulbrych, Ulbrycht byla odvozena z německého osobního jména Ulbert (z uodal = dědictví a bëraht = skvělý).
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 202-203. ISBN 978-80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1. svazek. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Str. 110. ISBN 80-7044-212-3.
Původ příjmení Huldrych jsme v našich zdrojích bohužel nenalezli. Mohl by Vám pomoci ještě Ústav pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2011 10:59
Jan Ulrych píše:
Neděle 06.03.2022 10:27
Odkazuji se na můj dotaz ze dne 20.07.2011. Při dalším hlubším hledání původu našeho rodu ULRYCH jsem v matrikách nalezl pouze varianty ULRICH/URLICH přestože jde o prokazatelné pokračování (předchůdce) téhož rodu ULRYCH. Připadá mi, jakoby se tvrdé "y" do jisté doby nepoužívalo v psané formě.
Prosím o informaci, zda a zhruba kdy mohlo v moravském prostředí dojít k běžnějšímu používání písmene "y" v příjmeních.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 08.03.2022 11:01
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali na e-mailovou adresu.
Služba PSK
Jan Ulrych píše:
Pátek 23.12.2022 17:42
Odkazuji se na moje dva předchozí dotazy (06-03-2022 a 20-07-2011) k původu příjmení.
Při hledání původu našeho rodokmenu ULRYCH/Urlich/Ulrich jsem zjistil, že od dohledatelného roku
cca 1620 až do současné doby se vedle rodu ULRYCH vyskytuje také rod JAKŠÍK (mají pozemky a majetky blízko/vedle sebe).
Jedna z možných hypotéz je jejich původ z podobného/společného (německého) prostředí ještě před r. 1620.
Prosím proto o informaci, jaký je původ příjmení JAKŠÍK.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 27.12.2022 10:42
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali na e-mailovou adresu.
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu