příjmení Vokoun
Text dotazu
Jaký je význam a vznik příjmení Vokoun?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vokoun/ -ová vzniklo z apelativa (= slovo obecného významu) (v)okoun = název ryby; případně to mohla být přezdívka okatému člověku; či ve východočeském nářečí apelativum vokoun = okov.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 743 mužů s příjmením Vokoun (s věkovým průměrem 42 let) a 761 žen s příjmením Vokounová (s věkovým průměrem 44 let). Tito žili nejčastěji v Praze či v Kolíně. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.03.2014 09:08
Andrea Chocholoušová píše:
Středa 26.01.2022 06:18
Dobrý den, zajímal by mě vznik a původ přijmení Chocholouš. Hezký den
PSK - admin píše:
Středa 26.01.2022 13:51
Dobrý den,
příjmení Chocholouš je odvozeno z obecného názvu pro malé ptáky s chocholkou, nyní se toto substantivum používá jako rodové jméno pěvce z čeledi skřivanovitých (např. chocholouš obecný).
Podrobnostem o vzniku příjmení z názvů živočichů se věnovala D. Moldanová ve své publikaci o původu jmen a příjmení, z níž citujeme:
„Třetí významnou skupinu příjmení tvoří příjmení z apelativ (A), tj. podstatných jmen, přídavných jmen, sloves, příslovcí, částic a citoslovcí obecného významu. Je velmi rozmanitá. Obráží v celé šíři svět, v němž se naši předkové pohybovali, jejich život rodinný i společenský, přírodu, která je obklopovala, svět práce stejně jako sféru intimní. Řada těchto příjmení zařazuje člověka podle jeho místa v lidském kolektivu, podle jeho zaměstnání, charakteristických rysů fyzických i duševních, podle událostí, v nichž se proslavil. Často jen konstatují a popisují, ale mnohdy je jejich základem přezdívka značně expresivní. (…) Příroda, která člověka obklopovala, živá i neživá, mu poskytla další inspiraci při tvorbě příjmení. Je velká skupina příjmení z názvů živočichů; často vznikla podle zvláštní vlastnosti, kterou člověk měl společnou se zvířetem, či podle tělesného znaku, jímž se nějakému zvířeti podobal; působila rozmanitá ustálená přirovnání a symbolika: někdo byl vzteklý jako křeček – odtud přezdívka, z ní příjmí a nakonec příjmení. Člověk ale také mohl být nazván jménem zvířete, které mělo zvláštní vztah k jeho zaměstnání, např. kožišník dostal jméno Křeček (1469 Jacobus pellifex dictus Křeček), poněvadž se kožichy podšívaly křeččími kožkami. Některá příjmení sem však patří jen zdánlivě: vznikla z místních jmen, obnovením slova, z něhož MJ vzniklo: (Jan z Rakovníka Rak, Jan z Husince – Hus); někdy šlo o lidovou etymologii (Ohrad z Skur řečený Kurie). Doklady o tom, že se název zvířete stal jménem, sahají až do 11. století; prameny zachytily jména Cany (Káně) 1052, Caica (Čejka) 1052, Celila (Koliha) 1052, Wilcan (Vlčan) 1052, Zato (Žába) 1073, Kak 1088, Vlk 1088. Je mnoho příjmení z názvů savců, ať domácích zvířat (Býček, Volek, Kravka, Koník) či z názvů lovné zvěře (Zajíc, Jelen, Laňka, Koloušek), šelem (Kolčava, Tchoř, Vydra, Liška) a drobných savců (Ježek, Krtek, Sysel). Zajímavou skupinu tvoří příjmení ze jmen ptáků. Je četná – patrně proto, že lidé velmi intenzívně pozorovali ptáky, nápadné barvou, podobou, pohyby, hlasem. Některá z ptačích příjmení vznikla z nářečních synonym, např. vedle Vrabec a Brabec se vyskytují nářeční podoby Vrábek, Brábek, Vrabík, Vrábel, Vrablík, Vrobel, Štilip, Švihlík, Spelee a ještě jiné. Máme také příjmení z názvů ptactva domácího (Husa, Kačírek, Holub, Slípka, Kokoška). Z názvů ryb jsou příjmení Rybka, Karas, Vokoun, stejně jako z názvů vodních živočichů Rak, Žába, Pulec. Z názvů plazů je jen příjmení Had a jeho odvozeniny. Hmyz dal podnět к nepříliš velké skupině příjmení (Brouk, Chroust, Škvor, Cvrček, Blecha, Brabenec, Motejl). Též z názvů částí zvířecích těl vznikla příjmení (Kopejtko, Pazour, Růžek, Ocásek, Zobec, Křídlo).“
Příjmení Chocholouš má v ČR 298 lidí, je na 5521. místě, věkový průměr nositele je 44 let.
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=44342&typ=prijmeni
S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu