Příčina úmrtí Boženy Němcové
Text dotazu
Prosín Vás potřebovala bych vědět na co zemřela
Božena Němcová
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz můžete nalézt na stránkách Muzea Boženy Němcové:
http://www.muzeumbn.cz/bozena-nemcova/clanky/rozhovor-janackova-tafantastika
-2008.html
"Další tragickou okolností a zároveň záhadou jejího života byla nemoc.
Lékaři v té době většinou napsali, že člověk umřel na vodnatelnost. Tak to je i u Boženy Němcové. Ona se léčila od mládí a často vyjadřovala obavu, že nikdy nebude zdravá. Docent Jirásek, který tu věc zkoumal, usoudil z těch popsaných známek choroby, že měla tuberkulózu a že ji dostala v dost raném stádiu života. Mnohé její potíže byly dány touto nemocí. Pak se jí předčasně narodilo čtvrté dítě. Od té doby byla těžce gynekologicky nemocná a nemohla mít děti, což ji zachránilo jako spisovatelku. Proto si také mohla bez následku dovolit ty mimomanželské radosti. Zůstala u těch čtyřech dětí, což na tehdejší byla dobu vzácnost. Časem se z vleklých zánětů rozvinula gynekologická rakovina. Spojila se tuberkulóza, která tehdy patřila mezi běžné, masové choroby, ale zabíjela, a rakovina a k tomu krvácení. A stres.
Dneska se přisuzuje velký význam u těchto těžkých nemocí stresu, psychice.
....."
Pracovníci muzea seznamují veřejnost prostřednictvím stránek i s celou řadu dalších zajímavostí ze života autorky. Opomíjena zde nejsou ani literární díla Boženy Němcové.
Pokud byste měla dotaz, který prozatím nebyl na stránkách muzea zodpovězen, můžete jej položit v rámci Otázek a odpovědí:
http://www.muzeumbn.cz/modules/dotazy_odpovedi/dotazy_odpovedi.html?stranka=
1
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.03.2010 15:53
Igor Paška píše:
Čtvrtek 14.07.2016 08:07
Paní BN žila dlouhodobě ve stresu. Ten měl několik příčin: Nejvíce tu ekonomickou, pak se přidal žal ze ztráty syna Hynka, politický útisk, problémy s synem Karlem, partnerská krize, rozvětvěná na více pramenu, nejvíce ten manželský a poznání, že již strácí onu ženskou přítažlivost, tudiž, není divu, že se z toho vyvinula rakovina - jak dokládá i poslední fotografie BN nedlouho před smrtí, typický výzor rakovinou postižených lidí, žlutou barvu kuže (když zemřela, měla něco přes 40. let, no vyhlížela na více než 60. letou stařenu).
Igor Paška píše:
Úterý 10.09.2019 23:39
Boženu Němcovou jsem vždy miloval a dokonce jsem byl účasten natáčení film ji hrála jedna v té době hodně obsazovaná herečka( byl to film o K. H. Borovském) a mohl jsem mluvit jak s režisérem, tak i s jedním mnou uznávaných herců u nás té doby, Martinem Růžkem, a bylo to hodně, ale hodně inspirující.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu