Pic kozu do vazu
Text dotazu
Vážení,
prosím o sdělení, jak vzniklo úsloví "Pic kozu do vazu". Našla jsem, že se
tato slova používají při hře v kartách, např. při přebíjení v mariáši.
Mě ale spíš zajímá původ tohoto úsloví z hlediska jazykového.
Odpověď
Dobrý den,
úsloví "pic kozu do vazu" jsme bohužel v našich zdrojích nedohledali.
Doporučujeme Vám obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html) .
Na internetu jsme našli tento zdroj:
http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-a-proc-vzniklo-toto-temer-nesmyslne-rceni .
Zdroje:
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. 4, Výrazy větné 1. vyd. Praha : Leda, 2009. 1267 s. ISBN 978-80-7335-215-8.
* FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 4. vyd. Praha : Albatros, 2009. 245 s. ISBN 978-80-00-02422-6.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc : Alda, 1996. ISBN 80-85600-30-7.
* KRÁTKÝ, Josef. Jádro pudla : malá encyklopedie nejfrekventovanějších rčení, přísloví a sentencí. 1. vyd. Mladá Boleslav : Šebek & Pospíšil, 1991.ISBN 80-85210-17-7.
* LABOHÝ, Petr. Mariáš od A do Z. Praha : Novinář, 1990. 45 s. ISBN 80-7077-504-1.
* ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha :Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
Dále si můžete v archivu Ptejte se knihovny najít několik odpovědí na význam přísloví. Když zadáte do políčka vyhledat slovo "přísloví", dostanete seznam odpovědí na toto téma, např:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/vyznam-prislovi-1/?searchterm=přísloví
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/prislovi-2/?searchterm=přísloví
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 13:56
Barbora píše:
Čtvrtek 13.10.2022 15:46
Dobrý den,
není tím myšlena porážka zvířete? Kdy se mu setne vaz?
A kdybych měla přidat čistě svůj tip na to, co toto úsloví znamená, řekla bych, že se tím myslí rozseknutí nějakého problému, rozhodnutí o řešení a jeho okamžité vykonání.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 13.10.2022 16:05
Tato hláška pochází z filmu Na kolejích čeká vrah. V zajímavostech o filmu v databázi ČSFD je uvedeno, že: "Kalašova hláška "pic kozu do vazu" zazní ve filmu celkem čtyřikrát. Zajímavé je, že tu poslední pronese elév Karlíček." Zdroj: https://www.csfd.cz/[…]/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu