On-line periodika mezi lety 1948 - 1955
Text dotazu
dobry den,
vim, ze jste zpristupnili online (naskenované stránky v DJVU formatu)
nektera periodika.
Jsou takto pristupne take deníky (noviny) z poválečných let?
Cca z let 1948 - 1955?
Novinami myslím Rudé právo, Právo lidu, Svobodné slovo, Lidová demokracie...
Pokud ne, jsou naskenována jiná periodika z těchto let (měsíčníky, časopisy
apod.)?
Odpověď
Dobrý den,
v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/ jsou v současné době dostupná mimo jiné následující periodika:
* Svobodné noviny (1945 - květen 1948)
* Štír (1948 - 1949)
* Severočeská Mladá fronta (1945 - 1951)
* Naše pravda (1945 - 1977)
* Rudé právo (1945 - 1976)
* Pravda (1945 - 1990)
* Kino (1945 - 1993)
* Lidové noviny (1948 - 1952)
* Zdravotnické noviny (1952 - 1996)
* Mladá fronta (1949 - 1952)
Periodika z daného časového období jsou stále chráněna autorským zákonem.
Jako taká jsou dostupná v plném textu pouze z počítačů Národní knihovny ČR.
Další Vámi zmíněná periodika jsou v Národní knihovně ČR dostupná na mikrofilmu či v tištěné podobě:
* Právo lidu - 1893-1948 - dostupné na mikrofilmu - možno objednat přes Online katalog NK ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc
* Svobodné slovo - 1945 - 1993 - dostupné v tištěné podobě - záznam a možnost objednání v Naskenovaných katalozích (KATIF): http://katif.nkp.cz/ (Generální katalog III, SKRIP _ SMES, č. záznamu: 395).
* Lidová demokracie - dostupná na mikrofilmu - možno objednat přes Online katalog NK ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc
Pokud byste potřeboval dohledat další periodika, která v daném časovém období vycházela, můžete využít bibliografii periodik vydávanou od roku
1952: Noviny a časopisy v českých krajích.... Zmíněná bibliografie je v Národní knihovně ČR dostupná v Referenčním centru, konkrétně ve studovně Meziknihovních služeb.
Dostupnost vybraných periodik v Národní knihovně ČR může ověřit prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc a Naskenovaných katalozích (KATIF):
http://katif.nkp.cz/, popřípadě v lístkovém katalogu periodik uloženém v Hale služeb Národní knihovny (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_kat_jmenne.htm).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 08:40
Jitka píše:
Úterý 20.10.2015 23:02
Dobrý den chtěla jsem se dotázat zda je možné u vás si objednat tištěnou podobu novin ze dne 15. 11. 1955, chci to jako dárek k narozeninám, pro slováka, ale nevím které by byly nejvhodnější. Děkuji za vyjádření. Janečková
PSK - admin píše:
Středa 21.10.2015 14:12
Dobrý den, v Vašem e-mailu naleznete nabídku novin, ze kterých je možné vyhotovit kopie ze dne 15.11.1955. S pozdravem, služba Ptejte se knihovny
Hana Pilerová píše:
Čtvrtek 03.12.2015 18:15
Dobrý den, ráda by si objednala tištěnou podobu novin ze dne 1. 12. 1925, nevím které by byly nejvhodnější. Děkuji za vyjádření. Také prosím o informaci, kde si mohu osobně tyto noviny prohlédnout a následně si je nechat zkopírovat či nahrát na flash. Týká se to i dalších datumů, které bych chtěla sehnat (25.7.1949, 24.3.1955...). Popřípadě i kolik to stojí. Děkuji Herinková
Trhlíková píše:
Úterý 13.03.2018 21:51
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné si objednat kopii novin Rudé právo z roku 1948, ke dni 31.3. Pokud ano, tak jakým způsobem a kde se dají objednat. Předem moc děkuji za odpověď.
S pozdravem, Trhlíková
PSK - admin píše:
Čtvrtek 15.03.2018 16:01
Dobrý den,
kopie na objednávku Vám samozřejmě z fondu a digitálních knihoven Národní knihovny ČR zhotovit můžeme. Objednávku můžete zaslat na adresu: reference@nkp.cz. Konkrétně Rudé právo již bylo v Národní knihovně ČR digitalizováno. Požadovaný výtisk je možné vytisknout buď černobíle (jedna strana A3 = 5,- Kč), nebo barevně (jedna strana A3 = 23,- Kč). Výtisk ze dne 31. 3. 1948 je v rozsahu šesti stran.
Hotové kopie si poté budete moci vyzvednout a zaplatit v Referenčním centru NK ČR (pro vyzvednutí zakázky nepotřebujete čtenářský průkaz NK ČR) nebo Vám je zašleme na Vámi uvedenou adresu. V tomto případě se k ceně za kopie připočítává ještě příplatek za balné (35,- Kč) a poštovné (dle ceníku České pošty s.p.).
Monika píše:
Pátek 15.06.2018 09:08
Dobrý den, chtěla bych nechat vytvořit kopii novin Rudé právo ze dne 21.6.1948. Je reálné, aby mi noviny byly poštou doručeny do pátku 22.6.2018? Děkuji za odpověď.
S pozdravem, Monika
PSK - admin píše:
Sobota 16.06.2018 18:07
Dobrý den,
velice se omlouváme, ale Rudé právo dne 21. 6. 1948 nevyšlo, bylo pondělí a v pondělí deníky nevycházely. Můžeme Vám nabídnout papírovou kopii buď 20. 6. 1948 (neděle - 8 stran), anebo 22. 6. 1948 (úterý - 6 stran).
* Papírová kopie v černobílém provedení stojí Kč 5,- / 1 strana formátu A3
* Papírová kopie v barevném provedení stojí Kč 23,- / 1 strana formátu A3
Kopie si můžete vyzvednout v Národní knihovně v Referenčním centru, anebo si je můžete nechat zaslat poštou. Potom se k částce připočítá balné Kč 35,- a poštovné dle tarifu České pošty.
Napište, co nejdříve.
Pokud by Vám stačila elektronická kopie s vodoznakem, stáhněte si číslo na této webové adrese: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo
Kateřina píše:
Čtvrtek 30.08.2018 15:59
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné si u vás objednat tištěnou podobu novin ze dne 26.10. 1955 a 1.10.1963 (chci to jako dárek k narozeninám), ale nevím ještě které by byly nejvhodnější. Děkuji za odpověď. Katka
PSK - admin píše:
Pátek 31.08.2018 10:13
Dobrý den, v Vašem e-mailu, který jsme Vám zaslali, naleznete nabídku novin, ze kterých je možné vyhotovit kopie k uvedeným dnům. S pozdravem, služba Ptejte se knihovny
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu