Noviny 12.2.1977
Text dotazu
Dobrý den,
měli bychom zájem o noviny ze dne 12.2.1977? Je možné je zakoupit?
Děkuji ¨
Hana Červenková
Odpověď
Hezký den.
Noviny ze dne 12.2.1977 půjčujeme pouze prezenčně - jsou k dispozici k prohlédnutí ve studovně Knihovny města Ostravy.
Jedná se o noviny Svoboda - severomoravský deník, signatura C II.63/77, sklad S1.
za studovnu Knihovny města Ostravy
Marie Dostálová
Použité zdroje
katalog Knihovny města Ostravy
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Ostrava-město
Knihovna
Knihovna města Ostravy
Datum zadání dotazu
09.02.2017 20:21
Jan Pešula (Wikipedista:Sapfan) píše:
Úterý 14.02.2017 17:54
Pokud Vám stačí kopie novin, tak můžete zkusit kontaktovat Ústav pro českou literaturu AV ČR. Na stránce http://archiv.ucl.cas.cz/ vystavují řadu titulů z 19. a 20. století; vzhledem ke zvolenému datu by v úvahu připadalo asi jen Rudé právo ( http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1977/2/12 ). Na stránce nahoře mají odkaz pro objednání kopie. Kdysi tuto službu aktivně nabízeli ve stylu "darujte oslavenci noviny s datem jeho narození".
Alternativně se můžete obrátit na Národní knihovnu v Praze. Rudé právo z tohoto dne je digitalizované na adrese http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/25312572 , ale přečíst si ho můžete jen v prostorách knihovny. Dá se tam získat i kopie na objednávku - viz http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-kopii a http://www.nkp.cz/sluzby/formulare/kramerius-objednavka .
Možná najdete i jiné tituly z té doby (např. v NK ČR je i Lidová demokracie, i když zrovna u ní chybí ročník 1977: http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:a4e88cb5-8f10-459e-afb8-9940c1bf4d47 ; v Brně jsem našel Svobodné slovo, ale také bez tohoto ročníku - http://www.digitalniknihovn[…]0355-4e8c-a71a-94755bb427d4 . Další oblíbené tituly, jako např. Mladá fronta nebo Svobodné slovo, nejsou ještě digitalizovány).
Ani s jednou ze služeb nemám osobní zkušenost, ale podle mne je to nejschůdnější cesta, pokud potřebujete fyzickou papírovou kopii. Jinak kdyby Vám stačilo online prohlížení (poválečného Rudého práva), tak je asi nejlepší ten ÚČL AV ČR s tím, že kdybyste hledala něco konkrétního, tak k nalezení příslušné stránky použijte nejdřív textové vyhledání v NK ČR (oboje viz výše).
Mějte se pěkně, přeji Vám hodně zážitků s historickými prameny.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu