K.M.von Weber, J.S.Bach
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mne životopis K.M.von Webera a J.S.Bacha, hlavně ta část, která
se týká jejich pobytu v Čechách. Tj. u Webera Praha, u J.S.Bacha Karlovy
Vary.
Odpověď
Dobrý den,
J.S.Bach pobýval v Karlových Varech se svým mecenášem, knížetem Leopoldem opakovaně v roce 1718 a 1720 (květen - červen).
V knize Bachova životopisce Ernesta Zavarského (Praha : Supraphon 1979) je o těchto pobytech uváděno pouze:
"v květnu 1718 bere kníže Leopold Bacha na pětitýdenní pobyt do Karlových Varů, což se opakuje také v roce 1720 (květen-červen). Bach se svému knížeti zavděčil i hudbou, především gratulační serenádou "Durchlaucht'ster Leopold', jejíž hudbu Bach použil pro kantátu Érhöhtes Fleisch und Blut (BWv 173)."
V životopisných knihách, především u Charlese Sanforda Terryho : J.S.Bach. Leipzig : Insel-Verlag, 1929), byste nalezla další podrobnosti, ale v němčině.
Jako zdroj informací lze využít také archiv města Karlovy Vary (návštěvní kniha).
Životopis C.M.Webera naleznete např. v knize K.V.Buriana : C.M.Weber, Praha : Supraphon 1970.
Další biografická díla jsou pak v našich zdrojích uváděna v němčině.
Pokud jde o pobyt C.M.Webera v Praze, doporučujeme Vám knihu J.Weniga a L.Svatoše : Byli v Praze, Praha : Supraphon, 1980, s. 47-67, název kapitoly : Kde člověk obětoval čas, duševní sílu a zdraví.
Na internetové adrese http://www.nkp.cz , záložka Katalogy a databáze, Katalog Národní knihovny (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) máte možnost si vyhledat (včetně signatur) uvedené i další knihy a objednat si je. Podmínkou výpůjčky knihy je čtenářský průkaz, viz http://www.nkp.cz , záložka Služby, Pro uživatele a návštěvníky.
Základní životopisné údaje o obou skladatelích naleznete též na internetové encyklopedii Wikipedii, http://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach  a http://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_Maria_von_Weber .
Použitá literatura:
ZAVARSKÝ, Ernest. Johann Sebastian Bach. Praha : Supraphon, 1979. 487 s.
TERRY, Charles Sanford. Johann Sebastian Bach : eine Biographie. Leipzig : Insel-Verlag, 1929. 395 s.
BURIAN, Karel Vladimír. Carl Maria von Weber. Praha : Supraphon, 1970. 298 s.
WENIG, J. Byli v Praze. 3. vyd. Praha : Supraphon, 1980. 199 s.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.03.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu