jméno v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651
Text dotazu
Dobrý den,
vyskytuje se v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 - Hradecko jméno Drahorá(a)d / Drahorá(t)? Nejspíše by mohlo jít o Bohuslavice n.M. nebo okolí.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
V obci Bohuslavice ( nad Metují) se příjmení Drahorád v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 nevyskytuje. Ani v jiných vesnicích v okolí Nového Města nad Metují není toto jméno uvedeno.
Kromě Soupisu poddaných podle víry, u kterého bohužel neexistuje generální rejstřík, jsme použili i Berní rulu (1654). Zde v generálním rejstříku je příjmení Drahodád uvedeno 10 x. Všechny uvedené osoby žily v obcích zanesených do Berní ruly Hradecko či Chrudimsko.
Konkrétně se jedná o:
* Drahorád, Jan. Suchdol (panství Malešov), rolník
* Drahorád, Jan. Chlumec n. C. ( Chlumec n. C.), chalupník
* Drahorád, Jiřík. Hřiště (panství Polná), chalupník
* Drahorád, Jiřík. Chlumec n. C. (Chlumec n. C.), chalupník
* Drahorád, Jiřík. Jílovice (panství Opočno), sedlák
* Drahorád, Mikuláš. Klášter n. Dědinou (panství Opočno), chalupník
* Drahorád, Petr. Česká Skalice (p. Náchod), pekař
* Drahorád, Tobiáš. Třebechovice p. Orebem (Opočno), soused
* Drahorád, Vít. Vranov (p. Žumberk), chalupník
+ 1 pustá chalupa pana Drahoráda v Chrudimi - předměstí
Je zde ovšem jistý rozdíl mezi Soupisem poddaných podle víry a Berní rulou. Soupis poddaných se snažil o soupis všech osob na panství, do Berní ruly byly zaznamenávány pouze osoby, které vlastnily movitý majetek. Nevylučujeme tedy, že v Soupisu poddaných by se toto jméno mohlo vyskytovat i v jiných obcích (u nemajetných osob). Protože ovšem neexistuje centrální jmenný index k Soupisu poddaných podle víry, je vyhledávání těchto osob bez znalosti konkrétní obce velmi složité.
Přiblížit se některé  výše uvedené (popřípadě neuvedené) osobě je možné pouze genealogickým bádáním přímo v linii Vašeho rodu. Není pravidlem, že rodina žila po celá století na jednom místě.  Vaši předci se mohli  i několikrát přestěhovat.
Je taktéž  možné, že Váš rod byl kolem roku 1651 (1654) usedlý v některé z vesnic, která nebyla do Berní rule či Soupisu poddaných podle víry zanesena (či se zápis  z této lokality nedochoval), popřípadě v dané době nesli Vaši předci jiné příjmení (příjmení v dané době nebyla ještě zcela ustálená).
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum. Potřebné matriky jsou v tomto případě uloženy ve Statním oblastním archivu Zámrsk: http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat genealogy.
Použitá literatura:
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka, ed., KUKÁNOVÁ, Zlatuše, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Hradecko-Bydžovsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2000. 4 sv. (1539 s.). ISBN 80-85475-63-4.
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 12:49
Marie Míšková píše:
Úterý 10.11.2015 08:18
Jedná se o obec Kroměždice na Klatovsku. Z první poloviny 15. stol. obec vlastnila listiny, které ji osvobozovaly od roboty. Jejich práva byla porušena v době, kdy obec patřila pod Zelenou Horu u Nepomuka i pod panství pana Koce v Obytcích. Historii popisuje Dr. Bělohlávek.
Tam vystupuje Jiřík Kříž, který chránil listiny před vrchností. Já pátrám o předcích rodu Křížů. Můj prapraprapraděd Vavřinec Kříž pocházel
z chalupnické rodiny Kříž v Kroměždicích č. 2. Bylo by možné zjistit, zda Jiřík Kříž byl nějaký předek tohoto rodu? Jedná se o chalupníka Kříže, který patří do seznamu 3 chalupníků a 7 sedláků obce, o kterých se historie zmiňuje? Mám zájem i o další historické
informace o této obci. Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 12.11.2015 17:34
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/kromezdice-a-jirik-kriz
Miroslav Drahoš píše:
Neděle 23.06.2019 08:21
Na Drahorády jsem několikrát narazil v matrikách Jaroměř
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu