Informace o Pavlu Nebeském (6.2.1861 - 18.2.1913)
Text dotazu
Dobrý den,
Vím, že v roce 1894 ukončil Pavel Nebeský divadelní činnost, usadil se v Plzni a stal se redaktorem Plzeňských listů (kde založil Zábavnou a poučnou přílohu) a obstarával zde pravidelné divadelní referáty. Bylo by možné nějakým způsobem zjistit, zda tyto referáty obstarával pouze on? Když jsem se dívala na některé online verze Plzeňských listů ještě před nástupem Nebeského (z r. 1890), zprávy o divadle a i všechny ostatní zprávy neobsahují jméno autora ani jeho šifru.
Zároveň by mě zajímalo, zda je možné vymezit, od kdy do kdy divadelní referáty Nebeský v Plzeňských listech psal - předpokládám, že právě od roku 1894 až do své smrti roku 1913? Je možné toto nějak zjistit?
Jako poslední otázku bych se chtěla poptat na další knižní (ne časopisecké zdroje), které se o Pavlu Nebeském zmiňují více než ve dvou větách. Vím o knihách Václava Vydry, Petra Fingala, Karla Fleissiga, Josefa Špota. Jsou ještě nějaké další zdroje? Pokud ne, bylo by možné získat např. přes e-mail ofocené stránky z knihy Karla Fleissiga: Sto let knihovny města Plzně a z knihy Josefa Špota: Kapitoly o literární Plzni III. Ředitelé knihovny města Plzně? (samozřejmě jen ty strany, které se zmiňují o Pavlu Nebeském).
Mnohokrát Vám předem děkuji za odpověď!
Přeji krásný den,
Veronika Pacasová
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Dohledali jsme a naskenovali požadované strany z obou uvedených publikací. Příloha je dosti obsáhlá, využíváme tedy Vámi přiložené emailové adresy a posíláme ji touto cestou.
Obsáhlejší kapitola o Pavlu Nebeském, mimo Vámi uváděných zdrojů, je obsažená například v publikaci: Památník Sokola plzeňského: 1863-1913. Plzeň: Sokol plzeňský, [1913]. Publikací bude pochopitelně více, podrobnější vyhledání by ale vyžadovalo jiný typ služby, např. vypracování rešerše. Co se týče dalších dotazů, předpokládáme, že se budou muset ručně probírat a pročítat  jednotlivé stránky všech dostupných periodik (ať už v naskenované nebo fyzické podobě) a hledat zde podle obsahu článků. Je to časově náročnější, spíše badatelská činnost. Naše knihovna, bohužel, tato stará periodika nearchivuje a ani je nemáme v digitalizované podobě. Doporučujeme obrátit se na Studijní a vědeckou knihovnu Plzeňského kraje. Další z možností je osobní návštěva  Archivu města Plzně, zde prozkoumat Osobní fond (pozůstalost) - složku Nebeský Pavel (některé fondy mívají svůj inventář) nebo Národopisné oddělení Západočeského muzea, kde můžete pátrat v Rodovém archivu ve složce Nebeský Pavel.
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje http://svkpk.cz/pro-verejnost/prezencni-sluzby/specialni-studovna/
Archiv města Plzně http://amp.plzen.eu/ a
http://www.badatelna.eu/instituce/Archiv_mesta_Plzne/fondy/?s=5&q=n
Národopisné oddělení Západočeského muzea http://www.zcm.cz/oddeleni/narodopisne-oddeleni
Děkujeme,
s pozdravem Markéta Skálová.
Použité zdroje
1. FLEISSIG, Karel. Sto let Knihovny města Plzně. Plzeň: Knihovna města Plzně, 1976. 56, [2] s.
2. Památník Sokola plzeňského: 1863-1913. Plzeň: Sokol plzeňský, [1913]. 89 s., [8] l. obr. příl.
3. ŠPOT, Josef a KŮSOVÁ, Anna. Kapitoly o literární Plzni. Část 3, Ředitelé Knihovny města Plzně - spisovatelé. Plzeň: Knihovna města Plzně, 1991. 51 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
08.03.2017 22:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu