hroby spisovatelů (Machar, Havlíček, Olbracht)
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, na kterém hřbitově jsou pochováni Josef Svatopluk Machar, Jaroslav Havlíček a Ivan Olbracht. Děkuji.
Odpověď
Dobry den, zjistit, kde jsou pochovani Vami hledani spisovatele, nebylo uplne jednoduche. Zdanlive bezny dotaz se ukazal trosku "oriskem". Trebaze vsichni tri autori maji ve slovnicich spisovatelu i jinych zdrojich uvedeno, ze zemreli v Praze, nejsou jmenovani v knize o prazskych hrbitovech KOVARIK, Petr. Klic k prazskym hrbitovum. Praha: Lidove noviny, 2001. ani v NECHVATAL, Borivoj. Pruvodce Vysehradskym hrbitovem. Soupis vyznamnych hrobu na vysehradskem hrbitove. Praha: Sprava narodni kulturni pamatky Vysehrad, 1981.
Prolistovali jsme krome internetu hlavne zdroje tistene a zjistili jsme, ze jsou tito autori jmenovani v souvislosti s pohrbenim  v knihach  Literarni toulky po Cechach a  Literarni toulky Prahou.
Jaroslav Havlicek je pohrben v rodnem meste Jilemnici, Macharova urna je ulozena v muzeu v Koline, tez v rodisti.
Zdroj: KOVARIK, Vladimir. Literarni toulky po Cechach. Praha: Albatros, 1984.
Ostatky Ivana Olbrachta jsou (nebo byly) ulozeny v Památníku na Vítkově ve slavnostni sini, trojlodni ustredni sini s hrobkami a sarkofagy napr. spolu s Juliem Fucikem, Janem Svermou, S.K. Neumannem a Marii Majerovou.
Zdroj: KOVARIK, Vladimir. Literarni toulky Prahou. Praha: Albatros, 1980. Str. 278.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2008 11:21
Karel Jakubů píše:
Čtvrtek 23.04.2020 17:45
Hrob našeho semilského rodáka Ivana OLBRACHTA (Kamila ZEMANA) jsem kdysi náhodou objevil při toulkách urnovým hájem u Strašnického krematoria, takže z mauzolea na Vítkově byly ostatky zřejmě po roce 1989 přeneseny do Strašnic. Je ve stráni pod krematoriem nad ulicí Irkutská, pokud se dobře pamatuji.
Zajímavý osud však potkal také ostatky jeho otce Antala STAŠKA (Antonína ZEMANA). Ani on nenašel po smrti klid a byl stěhován. Nevím, zda-li byl pohřben ihned po své smrti v roce 1931 nebo jej rodina měla uloženého doma v urně "na knihovně", ale o dva roky později předal Ivan OLBRACHT urnu s ostatky svého otce semilskému odboru spolku "Krematorium" (předchůdce Společnosti přátel žehu), při slavnostním otevření Urnového háje v Semilech 11. VI. 1933, a urna byla při té příležitosti umístěna do umělecky vyvedené pískovcové funkcionalistické hrobky. Bohužel necelého půl roku po uložení urny byla tato odcizena a dodnes se nenašla. Zkazky tvrdí, že to byl čin pomsty krkonošských spiritistů, o nichž STAŠEK nelichotivě psal ve svém románu "Blouznivci našich hor", a Ti pak ukradenou urnu buď vysypali do Jizery, nebo nad ní dodnes v některé z horských chalup pořádají spiritistické seance.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu