fiktivní jazyky - ptydepe, dadština
Text dotazu
Dobrý den, velmi by mě zajímalo, jestli existuje nějaká gramatika či pravidla slovotvorby v uměle vytvořených jazycích \"ptydepe\" a \"dadština\". Bohužel o těchto dvou jazycích nemůžu nikde najít žádné informace. Jediný článek, který jsem objevila o těchto dvou jazycích na internetu, je tento: http://www.radio.cz/cz/clanek/75213, ale tento výklad mi bohužel nestačí.
Mohli byste mi prosím dát odkaz na lepší a obsáhlejší zdroje informací o těchto umělých jazycích? Předem velmi děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
oba jazyky jsou fiktivní hrou, a více, než o nich uvádějí autoři napsáno nebylo. Nejde o skutečné vytvořené jazyky (jak se o to pokoušeli jiní autoři), ale skutečně o hru, která má být zábavná či ironická. Podobně jako Orwellův newspeak.
Doporučujeme vám podívat se na autorská díla, v nichž se tyto jazyky objevují. Více o nich samozřejmě neexistuje.
Hry / Václav Havel ; [uspořádala, k vydání připravila a ediční poznámku napsala Eva Šormová]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Torst, 1999. -- 1043 s. ; 18 cm Jazyk ptydepe figuruje ve hře Vyrozumění.
Horníček, Miroslav, 1918-2003
Hovory H. 1 [zvukový záznam] / Miroslav Horníček. -- Praha : Supraphon, p1996. -- 1 zvuková deska (72 min.) : digital, mono ; 12 cm + 1 leták (12 x
24 cm). -- (Nestárnoucí smích)
Nakl.číslo: SU 5113-2811 Supraphon
Hovoří Miroslav Horníček ; dále účinkují: Jan Werich (8), Vladimír Svitáček (1, 3, 6-7), Radúz Činčera (7) Výběr a sestava František Rychtařík -- Scénář Miroslav Horníček, Vladimír Svitáček -- Výběr je sestaven ze snímků ČST, z pořadu Horovy H, díl 1-26, který byl vysílán v letech 1969-1971 -- Kompaktní deska (AAD). -- Režie Ján Roháč
Obsahuje: Pozvánka k prvním Hovorům a první dotazy diváků (12:08) -- Vzpomínka na Jana Wericha (8:50) -- O popularitě s Vladimírem Svitáčkem
(2:38) -- Jízda na koni (5:16) -- Vzpomínka na Jiřího Sováka (9:21) -- Historka o uškrcení šohaje (2:09) -- Lekce z Dadštiny (11:33) -- Reakce diváků na Lekce Dadštiny (1:59) -- Jak jsem hrál v operetě (13:03) -- O divadle v Krumlově a hlavně o Fojtovi (3:56)
Svitáček, Vladimír, 1921-2002
* kompaktní desky
* vyprávění humorná - divadlo jednoho herce
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2007 10:10
Janko píše:
Sobota 28.11.2020 11:10
Knížka "Dadové a dadština" , neprodejný novoroční tisk 1993 pro vydavatelství Magnet Press,
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu