energie (množné číslo)
Text dotazu
Vážení přátelé, prosím Vás o informaci, zda slovo "energie" existuje v množném čísle, či je jen jedna jediná energie a pak případně lze říct /asi ovšem nesprávně/: máme několik druhů energie (energií?): větrná, ...
Odpověď
Dobry den, problematiku Vašeho dotazu jsme konzultovali s pracovniky z Poradny pro jazyk český, Ústavu pro český jazyk AV ČR
http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna:
Slovo "energie" tvoří i  množné číslo. Možné je jak spojení "různé druhy energie", tak i různé druhy energií". Význam zůstává stejný. Rozdíl mezi oběma příklady je obdobný jako rozdíl mezi spojeními "mám rád všechny druhy sýra" x "mám rád všechny druhy sýrů". Často je bez obtíží možné volit číslo jednotné i množné. U některých slov však z empiricky těžko postižitelných důvodů častěji volíme podoby s číslem jednotným (obvykle: různé druhy skla a nikoli různé druhy skel), jindy  podoby s číslem množným (obvykle: dva různé druhy vizitek a nikoli různé druhy vizitky). Slovo "energie" patří mezi slova, která mohou mít v tomto postavení jak tvary čísla jednotného, tak množného.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 15:13
Jan Holub píše:
Pátek 10.01.2020 21:51
Ale urcite s timto vysvetlenim nechodte ke zkousce z fyziky 😂
Energie je jen jedna a uziti mnozneho cisla pouzivaji apise studenti humanitnich ved 😉
PSK - admin píše:
Pondělí 13.01.2020 08:20
Dobrý den, výše uvedené jazykové hledisko slova "energie" pochází od odborníků na český jazyk, tedy pracovníků Ústavu pro jazyk český AV ČR.
S pozdravem PSK
Marek Szewczyk píše:
Středa 19.02.2020 22:35
Dobry den, zda se ze i ustav pro jazyk cesky se muze mylit. Prave z fyzikalni podstaty energie nemuze (stejne jako v jinych jazycich) existovat v mnoznem cisle, nebot pouziti mnozneho cisla by byl nesmysl.
Velmi casto pouzivane slovni spojeni “zdrazeni energii” je nezpravne vyjadreni “zdrazeni zdroju energie” protoze napriklad plyn sam osobe neni energii, ale pouze horenim plynu se uvolni
tepelna energie. Tepelna energie se muze transformovat do elektricke energie a ta se zmeni opet v tepelnou energii, nebo v praci. Energie pouze meni svou podobu, ale nemuze vzniknout, nebo zaniknout. A tak jsme zpet u toho, ze pokud je neco jen jedno, je mesmysl pouzit mnozne cislo v popisu jedne “veci”.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu