česko- svahilský a svahilsko-český slovník
Text dotazu
Dobrý den, nemohu nikde zakoupit česko-svahilský a svahilsko-český slovník a učebnici svahilštiny. Byl někdy takový slovník nebo učebnice u nás vydán a je někde v prodeji?
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme současně na dva Vaše dotazy týkající se svahilštiny - slovníku a učebnice.
V češtině existuje pouze jeden již starší slovník z roku 1980:
Svahilsko-český a česko-svahilský kapesní slovník se stručným přehledem svahilské gramatiky / [autoři] Luboš Kropáček, Hynek Burda. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1980. -- 578, [5] s. ; 12°. Dříve ani poté žádný podobný nevyšel, prověřili jsme všechny relevantní zdroje. Pokud byste jej chtěla sehnat, bylo by nejspíše třeba zkusit antikvariáty. Národní knihovna má ale ve fondu několik exemplářů a některé je možné vypůjčit domů. Najdete je v online katalogu naší knihovny - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc). Kromě tohoto českého slovníku online katalog obsahuje i záznamy dalších jazykových publikací o svahilštině a překladových slovníků, zejména v angličtině a němčině. Pro objednání z katalogu je nutné být registrovaným čtenářem NK, pokud jím nejste a měla byste o registraci zájem, více informací naleznete na stránce
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&%20submenu3=98 .
Co se týče učebnice svahilštiny, je situace obdobná. V češtině zatím žádná vydána nebyla, některé anglické můžete také najít v online katalogu NK, informace viz výše. Prohlédávali jsme větší internetová knihkupectví (např.
http://www.vltava.cz , http://www.knizniweb.cz , http://www.kosmas.cz nebo http://www.neoluxor.cz/ ) ale bohužel neúspěšně. Hodně učebnic sice v angličtině vyšlo, ale nejsou dostupné na území ČR. Můžete použít internetový obchod www.amazon.com , kde do vyhledávacího pole zadáte výraz swahili a pro zúžení výsledků na Váš dotaz odkaz learn swahili. Měla byste tak získat asi 183 relevantních záznamů. V tomto obchodě si knihy můžete i objednat, ale jelikož se jedná o zahraniční server, platba probíhá v amerických dolarech a je třeba také věnovat pozornost dodacím podmínkám, výši poštovného a balného apod. Tyto informace byste měla získat kliknutím na odkaz Help.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2007 08:50
Marek Tomášek píše:
Pátek 16.12.2016 11:20
Učebnice svahilštiny v češtině vyšla na Karlově univerzitě v roce 1966 společně s cvičebnicí a delší čítankou. Nejsem si jistý autorem, možná Elena Zúbková, měl jsem uč. v ruce jen pár vteřin na semináři věnovaném africkému právně-historickému vývoji na PF UK. Zkusil bych kontaktovat oborové knihovny na FF UK i v případě, že není zaneseno v el. katalogu.
PSK - admin píše:
Pondělí 19.12.2016 13:30
v Národní knihovně po zevrubnějším hledání a stylistické úpravě pojmu, byla nalezena tato publikace, o které se zmiňuje Marek Tomášek výše:
Bertoncini-Zúbková, Elena. Cvičebnice swahilštiny pro začátečníky: určeno pro posl. filosof. fak. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1966. 111, [1] s.
Tuto knihu je možné dohledat elektronickým katalogem, a poté prostudovat prezenčním způsobem ve Všeobecné studovně.
Libor píše:
Úterý 03.04.2018 16:00
Existuje ještě Úvod do swahilštiny (opravdu psáno s "w"), co vyšel v řadě malých jazykových učebnic časopisu Nový Orient v nakladatelství Academia Praha. Autorem je K.F.Růžička, moje verze je z roku 1968 (sada malých sešitků, které byly přílohou Nového Orientu, ale zřejmě vyšla i jako brožovaná knížečka s klasickým žluto-černým obalem této řady učebnic).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu