Zvuk v hrnečku s kakaem

Text dotazu

Do hrnečku vlijete horké mléko, vsypete kakao a zamícháte. Pokud lžičku nevyndáte, ale budete s ní jemně ťukat o dno, bude se v čase postupně měnit vydávaný zvuk. Dokážete určit, zda bude tón klesat či stoupat? A zdůvodnit proč přesně?

Odpověď

Na Váš dotaz jsem našla následující odpověď:

Tento jev, známý také jako efekt horké čokolády, je možné pozorovat při rozpouštění kakaa, kapučína nebo jiného míchaného nápoje. Je to způsobeno bublinami vzduchu, které vznikají při zamíchání nápoje. Tyto bublinky ovlivňují rychlost šíření zvuku ve vodě. Kde je bublinek nejvíc, je tón nejnižší. Po čase se voda vyčistí a výška tónu stoupá. Jistě to bude souviset s tím, že vzduch je mnohem (asi 22000 krát) stlačitelnější než voda. Protože nápoj jisté množství vzduchu obsahuje, je mnohem snažší jej poněkud stlačit než stlačit vodu, tj. ke zmenšení jeho objemu např. o jednu tisícinu stačí mnohem menší tlak než u čisté vody. Koktejl tedy může pružit v hrnku mnohem lépe než voda a poklepáním na dno se tedy snáze rozkmitá a vytvoří zvuk. Pro vznik zvuku je důležité, aby vznikly mechanické kmity tekutiny v hrnku, které se pak přenesou do vzduchu a tím se šíří dál.

 

Přesnou formulaci a podrobnější vysvětlení úkazu naleznete na těchto odkazech:

http://archiv.otevrena-veda.cz/users/Image/default/C2Seminare/MultiObSem/102.pdf

http://www.1sg.sk/~pkubinec/Kubinec%20Soltesove%20dni%202005.pdf

Zde najdete vědecká vysvětlení dalších činností či dějů, se kterými se setkáváme v každodenním životě a většinou nepátráme po jejich podstatě. Podobnými zajímavostmi se zabývá projekt Akademie věd ČR Otevřená věda, určený pro studenty a pedagogy středních škol: http://data.otevrenaveda.projekty.avcr.cz/.

Obor

Fyzika a příbuzné vědy

Okres

--

Knihovna

Knihovna Jana Drdy Příbram

Datum zadání dotazu

27.05.2013 07:35

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu