sny, zvířata

Text dotazu

Jak vědci zjistili, že se savcům a ptákům zdají sny?

Odpověď

Dobrý den,

odborníci se sny zvířat sice zabývají, ale obecně se toho zatím příliš neví, jelikož do snů zvířat nemůžeme nahlédnout a ani se zvířat na ně zeptat. Na základě pozorování spících živočichů či zkoumání mozkové činnosti zvířat při spánku však vědci usoudili, že sny mají zejména horkokrevní živočichové - tedy ptáci a savci. Nejvíce snícím zvířetem je údajně vačice a zvířata, která loví, jako jsou např. kočky a psi, sní více než zvířata lovená, tedy např. hovězí dobytek, králíci, ovce a kozy (tyto informace pocházejí z publikace: ČERNÝ, Jiří. Mají zvířata sny? Praha: Egmont, 2005. ISBN 80-252-0312-3). Spánek zvířat je podobný jako u lidí. Střídají se v něm periody hlubokého spánku a tzv. fáze REM (z anglického Rapid Eye Movement, čili rychlý pohyb očí), při níž právě vznikají sny.

V jednom článku na serveru www.monalisa.bloguje.cz je o zkoumání zvířecích snů uvedeno toto (ovšem nevíme, nakolik je tento zdroj důvěryhodný): "M.Wilson s kolegy implantoval laboratorním potkanům mikroelektrody do speciálních nervových buněk v hippocampu - to je část mozku odpovědná za paměť. Pak zaznamenával aktivitu těchto buněk během různé činnosti potkanů. Vycházel přitom z obecně přijímané teorie, že sny jsou vlastně jakýmsi doplňkem k bdělému myšlení. Během snů má mozek příležitost kombinovat a spojovat zkušenosti, které se v reálném světě neodehrály ve stejném čase, a může se z nich poučit. Wilson srovnával aktivitu neuronů během dne a během REM spánku. Zjistil, že se v některých případech nápadně podobají. Nechal např. některé potkany celé dny běhat na kolotoči. I ve spánku pak neurony projevovaly stejnou aktivitu, jako kdyby potkan opět běžel na kolotoči."

Uvádíme ještě další články z neověřených zdrojů, které by pro Vás mohly být zajímavé:

- Článek z online verze časopisu ABC
http://www.iabc.cz/scripts/detail.php?id=868
- Sny živočichů na serveru MojeZvíře.cz
http://www.mojezvire.cz/index.php?PHPSESSID=5fa4951894dc75ea618bf160be4ba3f6&act=read_art&subm=&id=146
- Článek na serveru monalisa.bloguje
http://www.monalisa.bloguje.cz/195095_item.php
- REM sleep and animals
http://library.thinkquest.org/25553/english/animals/how/remanim.shtml
- Animals have complex dreams, MIT researcher proves http://web.mit.edu/newsoffice/2001/dreaming.html

Pokud máte o tuto problematiku hlubší zájem, doporučovali bychom Vám kontaktovat spíše odborné instituce, např. Ústav biologie obratlovců AV ČR
(http://www.ivb.cz) nebo Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (http://www.natur.cuni.cz/).

Obor

Biologické vědy

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

14.02.2008 13:47

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu