Původ úsloví \"kde je zakopaný pes\"

Text dotazu

Omlouvám se, pokud obtěžuji, dal by se dohledat původ úsloví \"kde je zakopaný pes\" ? Děkuji.

Odpověď

Dobrý den,

Jaroslav Zaorálek v knize "Zakopaný pes aneb o tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví (Praha : Albatros, 1976) uvádí 2 možnosti:
1) pes, vyskytující se v pohádkách a pověstech jako hlídač pokladů, zakopaných v zemi, které ďábel nastražil jako lákadlo lidem, aby je svedl k hříchu a získal jejich duši. Černý pes "se žhnoucíma sirnýma očima" byl znamením, že na tom místě je zakopaný zlatý poklad. Lidé ve středověku se báli satanovo jméno přímo vyslovit, a proto ono místo označovali obratem "tady je ten zakopaný pes - tady je to tajemství, tady je vtip celé té věci".
2) příběh psa Štucla známý ze 17. stol.: duryňský hrabě Wangenheim miloval svého chytrého psíka, který mu oddaně sloužil (mj. nosil milostná psaníčka jeho dívce, byl úspěšným loveckým psem). V r. 1660 oblíbený pes pošel a hrabě ho dal pochovat na hřbitov v městečku Wintersteinu, čímž byl ovšem hřbitov znesvěcen a duryňský vévoda dal Štucla vykopat. Hrabě ho tedy pohřbil vedle svého zámku. Na pomníku byla vytesána oslavná báseň (údajně snad z pera samotného vévody):
"... tady jest byl pes zakopán,
Štucl byl jmín a zde pochován ..."
Zaorálek uzavírá: "Je těžké rozhodnout, ale pravděpodobně jeden příběh doplňoval a zesiloval událost druhou."

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

11.02.2008 08:54

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 10 + 4?

Hledání v archivu