ptáci v noci

Text dotazu

Co dělají ptáci v noci?Přespávají ve hnízdě u mláďat? Konkrétně jsem se chtěla zeptat na rehka domácího,ale zajímalo by mě nocování i ostatních ptáků v ČR.

Odpověď

Dobrý den, otázka ptačího spánku je poměrně složitá, různé druhy ptáků jsou aktivní v různých denních nebo nočních dobách, závisí to také na roční době atd. Podle Zd. Veselovského většina denních ptáků spí v noci, a nočních ve dne. Zdeněk Veselovský v Obecné ornitologii dále píše mj.: "K spánku si ptáci vyhledávají pokud možno nejbezpečnější místo před nepřítelem, samozřejmě chráněné i před nepřízní počasí. Proti obecným lidským představám, které se běžně tradují i v literatuře, ptáci spí v hnízdě nebo v jeho okolí jen v době hnízdění /.../ Většina ptáků /.../ hřadují na větvích. /.../ Nejpozoruhodnějším způsobem spí rorýsi /.../ v letu." (s. 305)

Prameny:
Obecná ornitologie / Zdeněk Veselovský ; ilustrace Jan Dungel. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2001. -- 357 s., [16] s. obr. příl. : il. (některé barev.) ; 27 cm (o spánku ptáků s. 304-306)

Ptáci - Aves / redigují Karel Hudec a Karel Šťastný. -- 2., přeprac. a dopl. vyd.. -- Praha : Academia, 2005. --    sv. : il., mapy ; 24 cm

Fauna ČSSR. Sv. 24, Ptáci. Díl 3. sv. 2. / Karel Hudec... [aj.]... ; Il. Dan Bárta. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1984. -- S. 709-1234 : obr., fot., mp., grafy, [29] s. barev. obr. a fot. ; 25 cm

Fauna ČSSR. Sv. 23, Ptáci. Díl 3. sv. 1. / Karel Hudec... [aj.]... ; Il. Dan Bárta. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1984. -- 704 s. : obr., fot., mp., grafy ; 25 cm

Na internetu najdete také řadu článků o rehkovi i o ptácích obecně, (na dotaz ptačí spánek dostanete pár zajímavých článků). Konkrétnějšího se nám však nepodařilo najít již nic.
Zkuste se dotázat prostřednictví této služby ještě v Zemědělské a potravinářské knihovně (http://www.knihovna.uzpi.cz), ta má ze zúčastněných přece jen nejblíže k této oblasti.

Obor

Biologické vědy

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

05.06.2009 10:13

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu