holičky

Text dotazu

Vím co to je \" Nechat někoho na holičkách\", ale nevím co to jsou \" holičky \". Mohla bych Vás poprosit o odpověď ? Mnohokrát děkuji.

Odpověď

Dobrý den,

v Příručním slovníku jazyka českého je slovo "HOLIČKY" vysvětleno takto: "
HOLIČKY , - ček, f. pomn. ZADNICE ( nahá ). Máma plácla ho ( hocha ) jednou dvakrát přes holičky. Baar ( Jindřich Šimon Baar )
Dále: býti, seděti, zůstati na holičkách - býti v koncích, ve velkých nesnázích; nechati koho na holičkách - opustiti někoho v nouzi. Byl na holičkách. Krejčovinu zapomněl, jiného nic neuměl. Jir. ( Alois Jirásek ) Brzy přišel o to, co měl, a seděl na holičkách. Prav.( František Pravda ) Muž rád pil, bála se ( jeho žena ), aby nepropil statek a ona nezůstala na holičkách. Klost. ( Karel Kostermann ) To by vás těšilo, kdybych zůstala na holičkách? - nevdala se. ( Jan N. Štěpánek ) Zdálo se jí, že se měla vdávat a že jí chlap nechal na holičkách. _ opustil, zradil. Tyl ( J.K.Tyl ) Historie nás nechává pravidlem na holičkách ve chvílích nejzajímavějších. Pek. ( Josef Pekař )"

Zdroj:
Příruční slovník jazyka českého. díl I. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

12.12.2007 13:59

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu