etymologie slova ano

Text dotazu

Zajimalo by me jak vzniklo slovo ANO ( etymologie) a proc cestina pouziva toto slovo zatimco druhe slovanske jazyky pouzivaji DA nebo TAK

Odpověď

Dobrý den,

slovo "ano" je doloženo od 15. století a je složeno z "navazovací" spojky "a" a přitakacího adverbia "no" (starobylé citoslovce, objevuje se jednak samostatně, často zdvojeno, jako přitakání, při konejšení, odporu, vybízení, jednak spojeno s jinými - ano, nobrž zast. atd), které má shodný protějšek v latinském přitakacím "nam" (u Slovanů m odpadlo): toto latinské ujišťovací nam znamená opravdu, zajisté, ano; vězí též v e-nim, jehož původní význam je stejný: zajisté, ovšem, opravdu. Našemu a odpovídá svou funkcí et v latinském etenim = a opravdu. Přestože slovanské jazyky mají mnoho slov společných nebo velmi podobných, každý z nich se vyvíjel v jiném prostředí a jiným způsobem. To může být i důvod, proč jsou výrazy pro přitakání v různých slovanských jazycích rozdílné.
Pokud byste měl o tuto problematiku hlubší zájem, doporučovali bychom Vám kontaktovat spíše odborná pracoviště jako je např. Slovanský ústav AV ČR (http://www.slu.cas.cz/) nebo Ústav slavistických a východoevropských studií FF UK (http://usvs.ff.cuni.cz/).

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

21.01.2008 08:00

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu