význam jména i příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych znala přesný význam jména Kateřina a význam příjmení Breksová. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Kateřina je řeckého původu ( z řeckého katharos). Vykládá se jako čistá, cudná, či mravná. Základ slova byl pak egyptský a znamená koruna.
Ale příjmení Breksa/ Breksová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. V roce 2011 žilo v České republice, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, pouze 21 osob s tímto příjmením. Pravděpodobně tento nízký výskyt příjmení Breksa/ Breksová na území České republiky zapříčinil, že nebylo toto příjmení zařazeno do žádných z níže uvedených příruček, zabývajících se původem a významem příjmení.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám snad mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2012 09:48
Miroslava píše:
Neděle 23.12.2018 18:32
DOBRÝ VEČER PROSÍM CO ZNAMENÁ JMÉNO A PŘÍJMENÍ JIŘÍ JANIGA DĚKUJI MIRKA
PSK - admin píše:
Čtvrtek 27.12.2018 11:41
Dobrý den,
příjmení Janiga je slovenského původu a podle knihy „Zo studnice rodnej reči“ je odvozeno od jména Ján. Jméno Ján je na Slovensku nejoblíbenější a nejrozšířenější. Jde o starozákonní jméno pocházející z hebrejského „Jochanán“ = Bůh je milostivý.
Přípona –iga se do slovenského jazykového prostředí dostala pravděpodobně valašskou kolonizací. Přípona neprošla slovenským hláskovým vývojem, který by změnil souhlásku g na h. Prapůvod jména tak pochází možná až z rumunského Valašska.
Jméno Jiří je odvozeno z řeckého slova „géorgos“ = zemědělec, rolník. V České republice toto jméno stále patří k nejrozšířenějším, ačkoli v posledních letech jeho četnost klesá viz. tabulka: https://www.irozhlas.cz/zpr[…]-jan-u-holek_1710161021_ako
Použité zdroje:
BALLEKOVÁ, Katarína, ed. a SMATANA, Miloslav, ed. Zo studnice rodnej reči. 1. vyd. Bratislava: Veda, 2005-2014. 2 sv. (332, 439 s.). ISBN 80-224-0870-0.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu