význam a původ příjmení Holodňáková
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych zjistila, co znamená moje příjmení Holodňáková, nebo něco o jeho původu. Není tu příliš obvyklé. Pocházíme ze Slovenska, ale žijeme na Moravě. Bylo mi řečeno, že je to ruské příjmení, jenomže pokud vím, tak rusové nemají ani písmeno H. Byla bych ráda, kdyby se Vám podařilo něco zjistit.
Děkuji.
Odpověď
Vážená paní Holodňáková,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo vyhledat jak vzniklo Vaše příjmení a ani co znamená v žádných nám dostupných zdrojích. Máte ale pravdu, že rusové písmeno "h" nemají.
Pravděpodobně, jak sama píšete, právě nízký výskyt tohoto příjmení na našem území zapříčinil, že toto příjmení nebylo zařazeno do žádných z níže uvedených příruček, zabývajících se vznikem a původem příjmení. Se svým dotazem se můžete obrátit na jazykovou poradnu ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám snad mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* Kde jsme : http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.06.2012 17:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu