význam a původ příjmení Byrtus.
Text dotazu
Dobrý den. Prosím, jaký je význam a původ příjmení Byrtus. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Byrtus (ani varianta Birtus) bohužel není uvedeno ve zdrojích, které máme k dispozici k určování původu a významu příjmení. S dotazem Vám doporučujeme obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/), kde by Vám jazykoví odborníci měli dát odpověď na význam tohoto příjmení.
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky četnosti příjmení dle stránek www.kdejsme.cz. Zde se můžete dozvědět, že v České republice žije cca 757 mužů a 702 žen s příjmením Byrtus/-ová; nejvíce v oblastech Jablunkov a Třinec, výrazně méně poté Český Těšín, Frýdek - Místek či Karviná.
Použitá literatura:
* MATES, VLADIMÍR. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 S. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Kotík, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 13:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu