Výslovnost jména
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím napsat správnou výslovnost jména autora literatury pro
děti: Robert Lawrence Stine Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den,
výslovnost jména Robert Lawrence Stine je následující:
[Robrt Lórens] - v publikaci HONZÁKOVÁ, Marie; HONZÁK, František; ROMPORTL, Milan. Čteme je správně? : slovníček výslovnosti cizích jmen. 3., dopl. a upr. vyd.. Praha : Albatros, 2004. 309 s. ISBN 80-00-01396-7.
[Roubrt Lórenc] - v publikaci KUČERA, Jiří; ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. Anglická osobní jména. Vyd. 1.. Hradec Králové : Gaudeamus, 1998. 141 s. ISBn 80-7041-782-0.
Výslovnost příjmení Stine není bohužel v publikacích uvedena (vedle výše zmíněných knih jsme dále procházeli publikaci : BBC Pronouncing Dictionary of British Names : With an Appendix of Channel Island Names. Edit. and Transcribed G. M. Miller. London : Oxford University Press, 1971. 22, 171 s.). Příjmení v sobě nejspíše nenese ani žádný význam (podstatného jména, přídavného jména, apod.), neboť není uvedeno v klasických tištěných ani internetových slovnících. Lze tak pouze odvodit výslovnost podle podobně znějících slov. Zde bychom se přiklonili především ke slovu "stime"= 1. drobet, kapka; 2. krátký pohled, které se vyslovuje [staim], tedy příjmení Stine by pravděpodobně znělo [Stain] (převzato ze slovníku: Velký anglicko-český slovník = English-Czech Dictionary. 2., opr. vyd.. Praha : Academia, 1991. 4 sv. ISBN 80-200-0064-X (soubor : váz.).
Abyste však dostala zcela přesnou odpověď, doporučujeme Vám obrátit se na např. na jazykového znalce (učitele angličtiny, apod.) či využít internetové stránky zaměřené na výuku a pomoc anglického jazyka. Velmi pěkná je např. stránka Hepl for English (http://www.helpforenglish.cz/ ), kde je možnost využít i diskuzního fóra a vznést dotaz zde.
Pro poslech můžete využít také online slovníky s namluvenými slovy, např. http://www.online-slovnik.cz/ , http://www.slovnik-cizich-slov.cz/ .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.07.2011 14:03
Anonym píše:
Neděle 06.11.2016 15:36
Dobrý den,
můžete mi prosím napsat správnou výslovnost jména zpěvačky: Sia Kate Isobelle Furler
PSK - admin píše:
Pondělí 07.11.2016 15:54
Dobrý den,
Vámi zmiňovaná osobnost je australského původu, viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Sia_Furler . Standardní výslovnost jejího plného jména najdete v googlu překladači: https://translate.google.cz/[…]/sia%20%20kate%20isobelle%20furler . Se specifiky australské výslovnosti se můžete blíže seznámit v dále uvedeném odkazu: http://thesheffieldtimes.blogspot.cz/[…]/zaludnosti-australstiny.html .
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu