vyhledání německé literatury-struktura školy pro mentálně postižené
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu ohledně německé literatury. Píši bakalářskou
práci v německém jazyce a srovnávám vzdělávání ve speciální škole pro
mentálně postižené jedince v Německu a v ČR. České literatury mám dostatek,
ale německé knihy, které by se týkaly konkrétně speciální školy (její
organizační struktury, či celkově vzdělávání postižených dětí v Německu) pro
mentálně postižené děti, nejsem stále schopna i na německých portálech
dohledat. Každá spolková republika má své zákony a v mé práci se zaměřuji na
Bádensko-Württembersko. Našla jsem tedy na internetu pouze zákonný předpis
pro BW pro školy pro mentálně postižené děti. Byla bych moc ráda za
jakoukoliv Vaši pomoc, už si nevím rady.
Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
pro vyhledání dokumentů věnovaných speciálnímu školství v Bádensku-Württembersku bychom Vám doporučili využít např. katalogy Deutsche Nationalbibliothek (http://www.d-nb.de/ ) a Württembergische Landesbibliothek Stuttgart (http://www.wlb-stuttgart.de/ ), v nichž jsme nalezli mimo jiné i následující dokumenty. U publikací, které se nenacházejí na území ČR, můžete prostřednictvím vaší knihovny požádat o zprostředkování výpůjčky nebo kopií pomocí tzv. mezinárodní meziknihovní služby (http://www.knihovny.cz/sluzby/175-meziknihovni-sluzby ):
* Schule für Geistigbehinderte : Bildungsplan 2009. Villingen-Schwenningen : Neckar-Verlag, 2009. 254 s. Online pravděpodobně http://www.bildung-staerkt-menschen.de/unterstuetzung/schularten/SoS/SfGB/BPL_SchuleGeistigbehinderte_online_oV.pdf.
* Chancen schaffen für Beruf und Leben : Dokumentation des Forums des vds-Landesverband Baden-Württemberg zum Europäischen Jahr der Menschen mit Behinderungen / VDS-Landesverband Baden-Württemberg. Red: Jansen .... - [Stuttgart] : VDS-Landesverband Baden-Württemberg, 2003. 238 s.
* BAUR, Norbert. Kinder und Jugendliche mit Behinderungen und besonderem Förderbedarf. Ludwigsburg : Süddt. Pädag. Verl., 2002. 111 s. ISBN 3-922366-39-2.
* KÜNZLER-BEYER, L. Neue Konzeptionen und Unterrichtsformen in Sonderschulen. VDS, Fachverband für Behindertenpädagogik Baden-Württemberg. Karlsruhe ; [Kißlegg] : VDS, 2000. 84 s.
* Schülerinnen und Schüler mit schweren Mehrfachbehinderungen : Unterricht und Förderung. Stuttgart : Landesinst. für Erziehung und Unterricht, 2000. 212 s.
* Schülerbeurteilung in Grund- und Sonderschulen : Dokumentation der Verordnungen, Materialsammlung ; mit Kommentierungen der GEW Baden-Württemberg. Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft Baden-Württemberg. 4., überarb. und aktual. Aufl. Stuttgart : GEW Baden-Württemberg, 1999. 69 s.
* KLÖPFER, Siegfried. Schule für Geistigbehinderte [geistig Behinderte] im Dialog. Heidelberg : Winter, 1999. 194 s. ISBN 3-8253-8263-X.
* REESE, Hans ; DISTEL, Herbert. Schulkunde. Balingen : A. Reese, 1996. 339 s.
Řada informací důležitých pro Vaši práci bude s největší pravděpodobností obsažena i v odborných článcích. V České republice se na oblast školství specializuje Národní pedagogická knihovna, která odebírá i německá odborná periodika (http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/casaky.php?&T=Seznam+%E8asopis%F9 ) a vybírá i z nich články, které naleznete v katalogu NPKK (http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/index.php ). Odborná periodika velmi často na svých stránkách zveřejňují alespoň obsahy jednotlivých čísel, např. časopis Sonderpädagogische Förderung (http://www.beltz.de/de/paedagogik/zeitschriften/sonderpaedagogische-foerderung/archiv.html) nebo bibliografie časopisu Zeitschrift für Heilpädagogik (http://www.verband-sonderpaedagogik.de/con/cms/front_content.php?idcatart=104&lang=1&client=1).
Volně na internetu také naleznete databázi ERIC specializovanou na oblast vzdělávání (http://www.eric.ed.gov ). NK ČR bohužel nemá přístup k zahraničním článkovým databázím z oblasti vzdělávání, ze zdrojů NK ČR bychom Vám mohli doporučit všeobecně zaměřené zdroje, např. Web of Science, Ebsco nebo SpringerLINK, všechny tyto databáze jsou pro regitrované uživatele přístupné i mimo NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3 ). Některé z těchto specializovaných databází jsou dostupné např. na Univerzitě Karlově (http://bi.cuni.cz/prehled/obor.php?lang=cs&id=22 ).
Zajímavé by pro vás mohly být i následující stránky:
* Fachportal Pädagogik - http://www.fachportal-paedagogik.de/
* Deutscher Bildungsserver - http://www.bildungsserver.de/zeigen.html?seite=1373
* Verband Sonderpädagogik Baden-Württemberg - http://www.vds-baden-wuerttemberg.de/
* Landesbildungsserver Baden-Württemberg - http://www.bildung-staerkt-menschen.de/unterstuetzung/schularten/SoS/
* Verband Sonderpädagogik - http://www.verband-sonderpaedagogik.de/con/cms/front_content.php?idcat=22&client=1&lang=1
* Ministerium für Kulturs, Jugend und Sport Baden-Württemberg, Sondernschulen - http://www.kultusportal-bw.de/servlet/PB/menu/1188442/index.html
* Lehrprüfungen Baden-Württemberg - http://www.kmk.org/dokumentation/rechtsvorschriften-und-lehrplaene-der-laender/uebersicht-lehrerpruefungen/lehrerpruefungen-baden-wuerttemberg.html
* Bildungswege in Baden-Württemberg : Abschlüsse und Anschlüsse - http://www.kultusportal-bw.de/servlet/PB/show/1279644/Bildungswege%20in%20Baden-Wrttemberg%202011_2012_web.pdf
V rámci služby Ptejte se knihovny je zapojená i knihovna Goethe-Institutu v Praze (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-goethe-institutu-v-praze/ ) , kolegové Vás zajisté také rádi nasměrují na vhodné zdroje.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2011 08:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu