výbušniny
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych věděl, jaká výbušnina je nejsilnější, nejrychlejší a nejcitlivější.
Nejsilnější a nejrychlejší jsem zatím našel Octanitrocubane nebo CL-20 a nejcitlivější Trijodamin.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a využití služby „Ptejte se knihovny“.
Dotaz je odborné povahy, při dohledávání odpovědi jsme našli totožné informace, které máte vy.
Tou nejsilnější a zároveň nejrychlejší (myšleno pravděpodobně „detonační rychlost“ neboli rychlost výbušné přeměny při detonaci) bude nejspíš Octanitrocubane. Obecně platí, že čím větší detonační rychlost, tím vyšší brizance (tj. trhavost, která označuje schopnost výbušiny rozdrtit materiál ve svém okolí).
Volně jsem na webu našel akorát jednu tabulku, která je vytažena z odborného článku z roku 2000.
1.   EATON, P. E., GILARDI, R. L. and ZHANG, M.-X. Polynitrocubanes: Advanced High-Density, High-Energy Materials. Advanced Materials. 1 August 2000. Vol. 12, no. 15, p. 1143–1148. ISSN 1521-4095. DOI 10.1002/1521-4095(200008)12:15<1143::AID-ADMA1143>3.0.CO;2-5.
Verzi tabulky na webu naleznete zde: http://sci-toys.com/attention/2006/04/octanitrocubane-most-powerful.html
Další parametry pro ONC obsahuje článek:
2.   ASTAKHOV, A. M., STEPANOV, R. S. and BABUSHKIN, A. Yu. On the detonation parameters of octanitrocubane. Combustion, Explosion and Shock Waves. 1 January 1998. Vol. 34, no. 1, p. 85–87. ISSN 0010-5082. DOI 10.1007/BF02671823.
To, že je silnější ONC a nikoli CL-20, potvrzují i další odborné články a také anglická wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Octanitrocubane. CL-20 je však zatím nejsilnější průmyslově vyráběnou výbušninou, kdežto výroba ONC je mnohem složitější. Parametry pro CL-20 jsou k nahlédnutí např. zde: http://canov.jergym.cz/vybusnin/PXD/cl/cl20.htm
Na stejném webu je dostupná i literatura, kterou Vám můžeme jen doporučit: http://canov.jergym.cz/vybusnin/PXD/cl/literat.htm
Nejcitlivější výbušniny jsou označovány jako primární výbušniny. Jejich seznam naleznete i na Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Explosive_material#Primary_explosive. Nalezl jsem na stránkách Royal society of chemistry http://www.rsc.org/chemistryworld/podcast/CIIEcompounds/transcripts/nitrogentriiodide.asp, že citlivější než Trijodamin (Můžete se podívat i na zajímavé video o této výbušnině: https://www.youtube.com/watch?v=cWMlUDT2sK8) by měl být Trichloramin (neboli Nitrogen trichloride), který reaguje dokonce i na světlo. To, že by měl být nejcitlivější ze všech primárních výbušnin, se mi však nepodařilo zjistit.
Doporučuji Vám proto se obrátit na odborníky.
Např. autor publikace Primary explosives, kterou Vám doporučuji k přečtení:
3.    MATYÁŠ, Robert a Jiří PACHMÁŇ. Primary explosives. Heidelberg: Springer, ©2013. xix, 338 s. ISBN 978-3-642-28435-9.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005758359&local_base=SKC
Ing. Robert Matyáš, Ph.D
http://www.upce.cz/fcht/uem/zamestnanci/zam-matyas.html
Ing. Jiří Pachmáň, Ph.D
http://www.upce.cz/fcht/uem/zamestnanci/zam-pachman.html
Nebo zkuste Výzkumný ústav průmyslové chemie – Explosia:
http://www.explosia.cz/?show=kontakt
popř. má tento ústav knihovnu, tak se obraťte přímo na její pracovníky. Jistě Vám poradí lépe:
http://www.explosia.cz/?show=knihovna
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
19.01.2015 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu