-
To se mi líbí
-
Doporučit
Z důvodu překladu knihy, jejíž děj se odehrává v současnosti, potřebujeme získat přehled nejpoužívanějších výrazů, které se vyskytují ve vězeňském, policejním, mafiánském a církevním žargonu. V krajním případě postačí tip na tituly, ve kterých se tytu druhy žargonu vyskytují.
Děkuji.
Dobrý den,
knih o slangu je poměrně hodně a různorodé jsou také skupiny, kterých se týká. Níže Vám uvádíme některé tituly, které se slangem požadovaných skupin zabývají. Všechny tituly dohledáte v Souborném katalogu ČR SKC (http://aleph.nkp.cz/F/), kde naleznete také informaci o dostupnosti titulu v českých knihovnách. Kromě toho zde můžete dohledat další tituly, které by se k Vaší práci mohly také hodit, ale uvedený seznam je relativně ucelený. Kromě knih slangu pro danou skupinu Vám uvádíme také přehled publikací pojednávajících o slangu obecně, i zde jsou jednotlivé kapitoly věnovány různým skupinám a jejich specifické mluvě. Dále Vám uvádíme výběr sborníků z konferencí věnovaných slangu, neboť i v těchto publikacích mohou být obsaženy užitečné informace.
* SUK, Jaroslav, ed. Několik slangových slovníků: současný český kriminální slang: slang chartistů: slang profesionálních řidičů: slang teplárenských zaměstnanců: vojenský slang. [1.vyd.]. Praha: Inverze, 1993. 137 s. ISBN 80-900632-9-2.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200907/contents/nkc20091928730_1.pdf
* JIRSA, Jaromír a HAVLÍČEK, Karel. Slovník justičního slangu. Vyd. 1. [Praha]: Havlíček Brain Team, 2007. 111 s. Malá tajemství soudních síní. ISBN 978-80-87109-00-7.
* ROSSI, Jacques a BYSTROV, Vladimír, ed. Encyklopedie GULAGu. 1. vyd. V Praze: Bystrov a synové, 1999. 180 s. Žaluji; sv. 2. Přátelé národní knihovničky. ISBN 80-85980-16-9.
* RADKOVÁ, Lucie. Jak se mluví za zdmi českých věznic. Vyd. 1. Ostrava: Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2012. 165 s. ISBN 978-80-7464-109-1.
* GREGOR, Martin. Politický a ekonomický slang. Vyd. 1. Praha: Triton, 2005. 150 s. ISBN 80-7254-551-5.
* GRYGERKOVÁ, Marcela. Slang v církevním prostředí. Vyd. 1. V Ostravě: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2006. 96 s. Spisy Filozofické fakulty Ostravské univerzity = Acta Facultatis Philosophicae Universitatis Ostraviensis; č. 166/2006. ISBN 80-7368-267-2.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200709/contents/nkc20071748370_1.pdf
* BRUNO, Giovanni. Naučte se mluvit jako Mafie: kniha frází. 1. vyd. Brno: B4U, C2008. 95 s. ISBN 978-80-87222-02-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200906/contents/nkc20091854470_1.pdf
* HUBÁČEK, Jaroslav. Výběrový slovník českých slangů. Vyd. 1. Ostrava: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2003. 250 s. Spisy Filozofické fakulty Ostravské univerzity = Scripta Facultatis Philosophicae Universitatis Ostraviensis; č. 146/2003. ISBN 80-7042-629-2.
* HUBÁČEK, Jaroslav. O českých slanzích. Vyd. 2., dopl. a přepr. Ostrava: Profil, 1981. 214 s.
* OUŘEDNÍK, Patrik. Šmírbuch jazyka českého: slovník nekonvenční češtiny 1945-1989. 3., dopl. a rozš. vyd., V Pasece 1. V Praze: Paseka, 2005. 501 s. Smil: jazykem o jazyce. ISBN 80-7185-638-X.
* KLIMEŠ, Lumír. Komentovaný přehled výzkumu slangu v Československu, v České republice a ve Slovenské republice v létech 1920-1996. Vyd. 1. Plzeň: Západočeská univerzita, 1997. 47 s. ISBN 80-7043-217-9.
* KLIMEŠ, Lumír, ed. Sborník přednášek z konference o slangu a argotu v Plzni v září 1977. Vyd. 1. Plzeň: Pedagogická fakulta, 1978. 75 l.
* KLIMEŠ, Lumír. Sborník přednášek z 2. konference o slangu a argotu: [Poř.] Pedagog. fak. v Plzni 23.-26. září 1980. 1. vyd. Plzeň: Pedagogická fakulta, 1983. 173 s.
* KLIMEŠ, Lumír, ed. Sborník přednášek z 3. konference o slangu a argotu: [pořadatel Pedagog. fak. - Katedra filologie] v Plzni, 24. - 27. ledna 1984. 1. vyd. Plzeň: Pedagogická fakulta, 1987. 223 s.
* Sborník přednášek ze 4. konference o slangu a argotu v Plzni 9.-12. února 1988. 1.vyd. Praha: SPN, 1989. 222 s.
* KLIMEŠ, Lumír, ed. Sborník přednášek ze 4. konference o slangu a argotu: Plzeň 9.-12. února 1988, Pedagog. fak. [Díl] 1. 1. vyd. Praha: SPN, 1989. 222 s.
* Sborník přednášek z 5. konference o slangu a argotu v Plzni 7.-9. února 1995. Vyd. 1. V Plzni: Pedagogická fakulta ZČU, 1995. 170 s. Sborník Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. ISBN 80-7043-181-4.
* Sborník přednášek z VI. konference o slangu a argotu v Plzni 15.-16. září 1998. V Plzni: Pedagogická fakulta ZČU, 1998. 154 s. Sborník Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.
* CHÝLOVÁ, Helena, ed. Sborník přednášek z VII. konference o slangu a argotu v Plzni 24.-25. září 2003 / [editor Helena Chýlová]. 1. vyd. V Plzni: Západočeská univerzita, 2005. 128 s. Sborník Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. ISBN 80-7043-359-0.
* Slang a argot: sborník přednášek z 8. konference o slangu a argotu konané v Plzni ve dnech 26.-27. února 2008. V Plzni: Pedagogická fakulta ZČU, 2008. 107 s. Sborník Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. ISBN 978-80-7043-764-3.
* JÍLEK, František. Z minulosti českého argotu. V. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1935. 5. díl s. 174-210. Sborník filologický; 10.
Jako zdroj informací o policejním slangu by Vám také mohla posloužit obhájená diplomová práce z Filozofické fakulty UK " K současnému policejnímu slangu" https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/99790/.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
13.04.2015 13:18