Vesnice Rajské (Rejsko)
Text dotazu
Dobrý den,
v genealogickém výzkumu jsem se dostala již poměrně daleko do historie svého rodu. Zajímalo by mne, zda se v Soupisu poddaných podle víry či v Berní rule 1651 vyskytují v osadě Rajské (Rejsko) - spadalo pod týnecké panství (lokalizováno u Běšin) příjmení VLČEK a jeho varianty či BURIÁNEK. Mám indicie, že rod zde byl jistě usazen cca 1680, takže předpokládám, že 1651 by mohlo mít nějaké výsledky
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
obec Rejska (Rajské) u Běšin leží na hranici tehdejších krajů. Uvedena je v Berní rule Plzeňského kraje.  V roce 1654 v osadě Rejska žili tři sedláci a tři chalupníci. Mezi nimi je uveden i chalupník Jan Buryánek. Zmíněný hospodář vlastnil 10 strychů polí, z nichž na zimu osíval  tři a na jaře čtyři. Z domácích zvířat je na hospodářství uvedena jedna kráva a jedna jalovice.
Příjmení Vlček není v seznamu majetných obyvatel uvedeno.
Během Vámi uvedených třiceti let se ovšem mohli Vaši předci i několikrát přestěhovat. Příjmení Vlček se v okolních vesnicích vyskytuje poměrně často. V Berní rule je například uveden Lukáš Vlček (sedlák) a Vít Vlček (chalupník) z Onoho Světa, Pavel Vlček ( sedlák) z Radvanic či  Stanislav Vlček (sedlák) z Jarkovic.
Vyloučena není ani varianta, že osoby s tímto příjmením v obci Rajské v době soupisu Berní ruly žily, ale patřily mezi nemajetné. Bohužel, ověřit tuto variantu pomocí Soupisu poddaných podle víry není možné, neboť zápis k obci není v Soupisu poddaných podle víry (Plzeňský kraj) uveden.
Použité zdroje:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* DOSKOČILOVÁ, Marie, ed. Berní rula. 23, Kraj Plzeňský. Díl I. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1952. 442 s.
* ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z r. 1651. Plzeňsko-Klatovsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2003. 2 sv. (358 s., s. 359-717). ISBN 80-86712-01-X.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2014 12:20
Jirina Mazancova píše:
Středa 13.05.2015 22:16
Dobrý den,narazila jsem nahodou na tento odkaz. Chtela bych sehnat informace o me rodine z obce Rajske, Vitovec,cp. 6. Kdy a kdo tam prvni zil a postavil nas dum a kolikata uz jsem generace a vubec jakekoli informace. Moc dekuji za pomoc.
PSK - admin píše:
Pondělí 18.05.2015 11:38
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Odpověď si můžete přečíst též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/informace-o-rodine-obec-rajske
Tomáš píše:
Úterý 20.09.2016 14:32
Dobrý den,
narazil jsem na Váš web, a rád bych se připojil k otázce na mé předky, kteří žili v Rejsku. Jde o jméno Jelínek a konkrétní adresu Rejsko 1. Nalezl jsem Jana Jelínka narozeného 1830, jeho otce Bartoloměje, který má v matričních knihách napsáno polodvorník (narození jsem zatím nedohledal) a pak jeho otec Jakub. Budu rád za jakékoli informace
Děkuji
Tomáš
PSK - admin píše:
Úterý 27.09.2016 17:43
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem.
S pozdravem PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu