USA, průměrná mzda
Text dotazu
Dobrý den, prosil bych o zodpovězení následujícího dotazu:jaká je současná průměrná mzda v USA (pokud by bylo možné rozdělit podle profesí), jaká je minimální hodinová mzda, jaká doba dovolené, kolik státních svátků, pracovní doba a ceny vybraných výrobků: nový automobil, televizor,litr benzínu (nafty), chleba, máslo, mléko, brambory.... Děkuji za zodpovězení mého, poměrně rozsáhlého, dotazu. P.S. Jinak vás chválím kudy chodím (moc si mi tato služba zamlouvá!!!)
Odpověď
Dobrý den, většinu poměrně aktuálních údajů jsme nalezli na internetu:
průměrná roční mzda (údaje z r. 2005)
http://www.census.gov/hhes/www/income/histinc/p02.html
průměrná roční mzda podle pohlaví a rasy (tabulka č. 682) http://www.census.gov/prod/2006pubs/07statab/income.pdf
stránka U.S. Census Bureau (v levém menu zvolte položku Income) http://factfinder.census.gov/servlet/ACSSAFFPeople?_submenuId=people_0&_sse=on
průměrná hodinová mzda podle oborů lidské činnosti http://www.bls.gov/oes/home.htm , celostátní statistiky http://www.bls.gov/oes/current/oes_nat.htm , statistiky podle jednotlivých států http://www.bls.gov/oes/current/oessrcst.htm
Podle průzkumu z poloviny 90. let měla převážná většina pracovníků standardní pracovní dobu 8 hodin denně, tedy 40 hodin týdně.
počet odpracovaných hodin v týdnu a průměrné hodinové mzdy v závislosti na oboru působnosti http://www.bls.gov/web/empsit.supp.toc.htm#season , oddíl Monthly Tables from Employment and Earnings (Establishment data)
minimální hodinová mzda  http://www.dol.gov/dol/topic/wages/minimumwage.htm
, http://www.dol.gov/esa/regs/compliance/whd/mwposter_PF.htm
minimální hodinová mzda v jednotlivých státech http://www.dol.gov/esa/minwage/america.htm
Ročně se v každém americkém státě slaví 10 federálních + 1 místní státní svátek. Pokud některé svátky, např. Vánoce, připadnou na neděli, mají banky a většina obchodů zavřeno ještě i v pondělí. Existují také prodloužené víkendy, např. po Díkuvzdání (Thanksgiving), kdy jsou banky a kanceláře zavřeny čtyři dny po sobě.
1. leden - Nový rok
3. pondělí v lednu - nejnovější svátek, narozeniny černošského aktivisty M.L.Kinga 3. pondělí v únoru - President´s day - narozeniny prvního amerického prezidenta George Washingtona (21. února) Velikonoce Poslední pondělí v květnu - Memorial Day - svátek padlých ve válce 4. červenec - Den nezávislosti (nejvýznamnější svátek USA) 1. pondělí v září - Labor Day - Den práce 2. pondělí v říjnu - Columbus Day - Den Kryštofa Kolumba 11. listopadu
- Veteran´s Day - Den vojenských veteránů 4. čtvrtek v listopadu - Thanksgiving - Den díkůvzdání (druhý nejvýznamnější svátek USA) 25. prosince
- Christmas Day - Vánoce
přehledy amerických svátků na internetu:
http://www.madmanmike.com/us_events_dates.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Holidays_of_the_United_States
http://www.infoamerika.cz/statni%20svatky.htm
http://www.businessinfo.cz/cz/sti/spojene-staty-americke-zakladni-informace-o-teritoriu/1/1000804/#sec10
http://usinfo.state.gov/scv/Archive/2005/Dec/08-595872.html
Podrobné informace o placených svátcích a dovolené naleznete na stranách
300-304 v publikaci: Goldman, Alvin L. Labor and Employment Law in the United States. Boston: Hague: London: Kluwer Law International, 1996. ISBN 90-411-0981-1. Záznam knihy je možné vyhledat v elektronickém katalogu Národní knihovny - NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) zadáním příslušného výrazu do pole autor nebo název. Pod ikonkou Exempláře přímo v záznamu naleznete možnosti výpůjčky a pokud vlastníte platný čtenářský průkaz NK ČR, můžete si knihu ihned objednat. Pokud u nás nejste registrován a měl byste o registraci zájem, více informací je uvedeno na stránce
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98 .
Informace o pracovní době a nároku na dovolenou z Wikipedie http://en.wikipedia.org/wiki/Working_time#United_States
Přehledné údaje o cenách jednotlivých výrobků není jsme nenalezli, ve většině zdrojů se uvádí, že ceny jsou srovnatelné se západní Evropou, oblečení je dokonce o polovinu levnější, elektronika např. o třetinu.
Ceny benzínu v USA jsou udávány za jeden galon - 3,78 litru. Nafta může být levnější nebo i dražší než benzín, záleží na lokalitě. Nejdražší benzín je v Kalifornii - běžná je cena 2 USD za galon, v odlehlejších oblastech i 3 USD za galon (údaje před r. 2001)
Zdroj: Dzuik, Radomír. To nejlepší z USA: aneb cestovní příručka pro turisty se studentským rozpočtem. Ostrava: Mirago, 2001. ISBN 80-85922-83-5.
ceny pohonných hmot ve světě  http://www.bedekr.cz/texty/65.html
ceny některých potravin
http://www.omicron.cz/amerika/Hnizdo/Strava/Strava.htm#10
Na závěr uvádím několik serverů, ze kterých jsem také čerpala a které by Vás mohly zajímat:
Bureau of Census www.census.gov obsahuje nejrůznější statistické údaje, zejména o obyvatelstvu USA, a ekonomické indikátory Ministerstvo práce (U.S.
Department of Labor) - Bureau of Labor Statistics http://stats.bls.gov/ inisterstvo obchodu (U.S. Department of Commerce) - Bureau of Economic Analysis  http://www.bea.gov/ Employment Law Guide http://www.dol.gov/compliance/guide/index.htm
Pokud budete chtít získat další informace o Spojených státech, můžete využít i Amerického centra při Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, které má i svojiknihovnu, http://czech.prague.usembassy.gov/american_center.html .
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 16:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu