ulice Zavadilova
Text dotazu
Dobrý den.
Prosím o informaci po kom je pojmenována ulice Zavadilova v Praze 6,
Dejvicích.
Na její existenci mě nedávno upozornili kamarádi. Mám shodné příjmení a
přitom o svém, jistě zasloužilém, jmenovci nic nevím.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ulice Zavadilova (Dejvice) byla pojmenována jménem starosty Dejvic, který zde působil v letech 1919 - 1921. Josef Zavadil (1881 - 1943), rukavičkář a jeden ze zakládajících členů KSČ, bydlel ve Starých Dejvicích čp. 93. Ve volbách v roce 1919 reprezentoval sociální demokracii.
Jeho jméno nese ulice od roku 1947, Od svého vzniku v roce 1925 až do roku 1947 se ulice nazývala "Pod Bořislavkou". Bořislavka byla kdysi hospodářská usedlost čp. 534, postavená v roce 1840, dnes již zaniklá.
Použitá literatura:
* Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha : Libri, 1997-1998 (2. sv.)
* Kniha o Praze 6. 3., upr. a rozš. vyd. Praha : MILPO, 2004.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.01.2012 15:23
Andy píše:
Pátek 18.09.2020 10:59
Dobry den, rad bych se dovedel kde prave dnes je byvala usedlost Borislavka, kdysi cp. 534, to jest, kde je to misto v ramci dnesniho planu ulic a parku. Dekuji.
PSK - admin píše:
Pátek 18.09.2020 16:36
Dobrý den,
usedlost se dle popisu uvedeného v knize "Pražské usedlosti" nacházela v místech dnešního náměstí Bořislavka. Konkrétně zbytky usedlosti byly ještě v 50. letech patrné pod již dnes zaniklým kinem Bořislavka.
"Bořislavka, Dejvice (Praha 6) - zaniklá usedlost čp. 534 V místech dnešního náměstí Bořislavka se rozkládala v dávných dobách stará veleslavínská vinice Bořivojka, kde bývalo podle pověsti stáčeno víno pro knížete Bořivoje II. (vládl na počátku 12. století). Další osudy vinice ani doklady o existenci lisu či jiné budovy na ní nejsou známy. Usedlost Bořislavka byla postavena někdy po roce 1840 a zanikla výstavbou nových domů na počátku 20. století. V této oblasti došlo několikrát ke změně katastrálních hranic, takže Bořislavka patřila jednou do Dejvic pod čp. 534, podruhé do Vokovic pod čp. 21. Ještě v 50. letech byly zbytky usedlosti patrny pod místním biografem. Název Bořislavka se udržel v názvech místních ulic a náměstí, kino Bořislavka bylo zrušeno v 90. letech 20. století. Čp. 534, pod kterým byla usedlost naposledy evidována, bylo přeneseno na jiný dům v Dejvicích."
LAŠŤOVKOVÁ, Barbora a KOŤÁTKO, Jiří. Pražské usedlosti. Praha: Libri, 2007. s. 38. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:4a0feda0-c115-11e5-befd-5ef3fc9bb22f
Kino Bořislavka: https://www.filmovamista.cz[…]ska-ulice--Praha-6-Vokovice
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu