syr z prvniho mleka

Text dotazu

Jak se jmenuje sýr, který vyrábí mniši z prvního mléka. Děkuji.

Odpověď

Dobrý den, domníváme se, že v nynější době již mniši sýr asi moc nevyrábí. Nevíme, zda jste chtěl zjistit název prvního sýru, který vyrobili mniši z mléka vůbec, kdy byl vyroben nebo skutečně sýr z prvního mléka; termín „první mléko“ jsme nenašli, možná, že myslíte ranní mléko nebo-li z prvního denního dojení…? Nejspíš se jedná o sýr parmezán.
Různé prameny uvádí, že mniši objevili sýr, když hledali způsob, jak konzervovat mléko. Metoda, kterou vynalezli, se pak předávala z pokolení na pokolení, technologie se vylepšovala, ale základní způsob byl stejný.
„ Antonio Malpeli si je jistý: recept na pravý parmezán, parmiggiano reggiano, který ve středověku vymysleli mniši, se už nezmění. Může být nanejvýš ještě "zušlechťován" po vzoru stovek pupkatých bochníků sýra zrajícího v "katedrále" jeho malé výrobny.
Tento pokračovatel benediktýnských mnichů, kteří založili tradici jednoho z nejvýznačnějších italských produktů, nenosí hnědý hábit, nýbrž holinky a gumovou zástěru…“
Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/delikatesa-stredovekych-mnichu-expanduje-do-ciny-syr-vitaji-i-banky-11h-/firmy-trhy.aspx?c=A130708_104031_firmy-trhy_mev

Tajemství dobrého parmazánu spočívá v dobrém mléku, krávy musejí spásat, co je zapotřebí, a pak zde také musí být trocha sýrařského umění. Družstvo v Sala Berganza v bohatém kraji Emilia-Romagna nedaleko Parmy vyrábí denně 32 sýrů, ročně kolem 11 tisíc.
Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/delikatesa-stredovekych-mnichu-expanduje-do-ciny-syr-vitaji-i-banky-11h-/firmy-trhy.aspx?c=A130708_104031_firmy-trhy_mev
Zatímco
reklamy označují králem sýrů hermelín, mnozí "sýraři" takto titulují parmezán. Sýr, jehož kořeny sahají až do 13. století. Jeho výroba je věda. Mléko dodávají speciálně chované krávy, večerní mléko se míchá s ranním.
Parmigiano-Reggiano, jak se parmezán správně nazývá, je vyráběn výhradně v provinciích okolo měst Parma, Reggio Emilia, Modena a v částích provincií Mantua a Bologna mezi řekami Po a Reno.
V této lokalitě fungují stovky farem, kde se pasou krávy produkující mléko pouze pro tento sýr. Krávy mohou spásat pouze čerstvou trávu nebo seno, použití granulí nebo jiného krmiva je zakázáno.
Parmigiano-Reggiano neobsahuje žádné konzervanty nebo barviva, jedná se o čistě přírodní produkt.
Z farem se každý večer sváží mléko, které se nechá přes noc odstát. Odstraní se tučnější smetana, která vystoupí na hladinu. Poté se večerní mléko smíchá s plnotučným ranním mlékem v typických měděných nádobách ve tvaru zvonu.
Zdroj: http://magazin.aktualne.cz/tajemstvi-parmezanu-mnisi-ho-znaji-jiz-od-13-stoleti/r~i:article:784583/
Stručné
dějiny výroby sýrů uvádí kniha, viz níže:
KNĚZ, Václav, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Sýry a příprava sýrových jídel:  určeno pracovníkům v jídelnách pro společné stravování, zaměstnancům v distribuci potravin a učební pomůcka pro školy společného stravování a zdravotní školy. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1959. Str. 8 – 10.
Abstrakt: Uvádí stručný popis výroby sýrů a jejich význam ve výživě, informuje zaměstnance v distribuci o skladování i prodeji a seznamuje s přípravou pokrmů, předkrmů a zákusků z různých druhu sýrů u nás vyráběných.

Použité zdroje

* http://magazin.aktualne.cz/[…]/
* http://byznys.lidovky.cz/de[…]30708_104031_firmy-trhy_mev
* http://byznys.lidovky.cz/de[…]30708_104031_firmy-trhy_mev

Obor

Zemědělství

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

07.04.2015 08:00

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu