Stopit x ztopit
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na význam a pravopis slova ztopit, resp. stopit.
V jazykové příručce jsem našla, že ztopit existuje ve významu spálit dřevo a stopit je odvozené od slova stop a znamená tedy zastavit.
Měla jsem však dojem, že existuje i slovo s(z)topit ve významu skrýt, zatajit, případně ukrást. Pokud existuje, píše se "ztopit" materiály (jako spálit, zničit), nebo "stopit" materiály (jako zastavit jejich další šíření)?
Odpověď
Dobrý den,
dotazy tohoto druhu byste měla směrovat na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/.
Slovník jazyka českého na internetu, viz níže, uvádí:
http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php
stopit II dok. (z angl. zákl.) (co) sport. slang. (zvl. v kopané) zastavit, ztlumit rozehraný míč: s. míč nohou, na prsou; — ned. stopovat II
ztopit
Nenalezeno.
V Internetové jazykové příručce na stránkách zmiňovaného ústavu stojí:
stopit
dělení: sto-pit
jiné je: ztopit
jednotné číslo
množné číslo
1. osoba
stopím
stopíme
2. osoba
stopíš
stopíte
3. osoba
stopí
stopí
rozkazovací způsob
stop
stopte
příčestí činné
stopil
příčestí trpné
stopen
přechodník minulý, m.
stopiv
stopivše
přechodník minulý, ž. + s.
stopivši
verbální substantivum
stopení
význam: zastavit rozehraný míč
příklady: stopit míč do lapačky
etymologie: nejde o předponu s-, ale odvozené sloveso od výrazu stop
ztopit
dělení: zto-pit
jiné je: stopit
jednotné číslo
množné číslo
1. osoba
ztopím
ztopíme
2. osoba
ztopíš
ztopíte
3. osoba
ztopí
ztopí
rozkazovací způsob
ztop
ztopte
příčestí činné
ztopil
příčestí trpné
ztopen
přechodník minulý, m.
ztopiv
ztopivše
přechodník minulý, ž. + s.
ztopivši
verbální substantivum
ztopení
význam: topením spotřebovat
příklady: ztopit všechno dřevo
Odkazy k výkladové části:
Psaní předpon s-, z-
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. S.581 - heslo ztopit dok. 1. topením úplně spotřebovat; ztopit všechny zásoby uhlí 2. hovor. expr. nepozorovaně vzít, ukrást: ztopit dopis
(Slovník synonym na internetu uvádí pouze sloveso se s a to pro všechny možné případy. Tento zdroj nemůžeme ověřit a ani neupřednostňujeme!
stopit
spálit (dřevo)použít na topení, ukrást, sebrat, otočit)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2013 15:04
Jitka píše:
Neděle 08.11.2015 15:41
Z celého slavného výkladu nelze dočíst odpověď tázajícího se. Zajímá mě, zda s/ztopit dokument (myšleno skrýt ho), se píše se z nebo s? Otázka je jasná, prosím jasnou odpověď. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 09.11.2015 08:36
Dobrý den,
výše je uvedeno:
"stopit - spálit (dřevo) použít na topení, ukrást, sebrat, otočit". Stopit dokument je ve významu sebrat. Slovo se tedy píše se s.
Lukáš píše:
Pátek 11.03.2016 14:34
Zdravím!
Sice jsem příspěvek jen zběžně prolétl, ovšem věřil bych spíše tzv. akademickému slovníku (Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. S.581 - heslo ztopit dok. 1. topením úplně spotřebovat; ztopit všechny zásoby uhlí 2. hovor. expr. nepozorovaně vzít, ukrást: ztopit dopis).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu