soupis poddaných podle víry
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě , zda v soupisu poddaných ....Kuřimsko , najdu Letovice , Meziříčko , Křetín ?
Kde se dají tyto soupisy koupit ?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
soupis poddaných podle víry z roku 1651 byl první pokus o sepsání veškerého obyvatelstva v Čechách. Jde o badateli velmi žádaný titul, proto se jej Národní archiv rozhodl vydat v elektronické podobě ve formátu PDF.  Všechny svazky budou postupně a zdarma zpřístupňovány na webových stránkách Národního archivu: http://www.nacr.cz/publikace/e-knihy/
Vámi zmiňované oblasti jsou na Moravě, a tak je v soupisu nenaleznete. Nejstarší dochovaný moravský katastr jsou tzv. Lánové rejstříky, které vzešly z druhé lánové vizitace, jež se konala v letech 1669-1679. Zahrnují ale také údaje z první lánové vizitace  z roku 1657.
V letech 2013 a 2014 byl celý fond digitalizován a je přístupný prostřednictvím webové aplikace Moravského zemského archivu v Brně. Generální rejstřík k lánové vizitaci vydaný v roce 2015 obsahuje 189 102 záznamů (včetně obyvatel královských měst, kterých se lánová vizitace netýkala).
Zde je odkaz na digitalizované dokumenty: http://www.mza.cz/a8web/a8apps1/d1/a8sl4dd2bad3D1.htm
Přejeme mnoho zdaru při bádání
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.09.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu