Soupis poddaných podle víry
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s následující prosbou či dotazem. Moji předkové vytvořili
rozsáhlý rodokmen, který se já snažím dále dopňovat a rozšiřovat. V bádání
jsem se dostal již do století 17.
1. Jsou v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 údaje i o obci Mirošov u
Rokycan?
2. V případě, že ano, tak jsou tam uvedena i jména osob (příp. i další údaje
o nich), i když se jednalo o židy?
3. V případě, že ano, tak kde a jak je možné do těchto soupisů nahlédnout,
případně z nich udělat kopie, když jsem mimopražský?
Předem děkuji za Vaši pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
obec Mirošov je v Soupisu poddaných podle víry (Plzeňsko - Klatovsko) uvedena. Majitel panství Diviš František Vratislav z Mitrovic ovšem nevyhotovil jmenovitý seznam poddaných, ale královské kanceláři zaslal pouze list, ve kterém píše, že: "na gruntech mirošovských, manželce mé a sestře její náležejících, z milosti Boží žádná duše z poddaných (kromě tří uhlířů s ženami z Němec, nepoddaní (...)) se nenachází, nýbrž ti, kteří nebyli k této samospasitelné víře svaté katolické již přivedeni a obráceni, jsou (...)."
(zdroj: Soupis poddaných podle víry z r. 1651. Plzeňsko-Klatovsko 1. 1. vyd. : Státní ústřední archiv, 2003, s. 317.)
V úvodu knihy sem můžete dočíst, že židé jsou v soupisech tohoto kraje zmiňováni na konci seznamu u následujících obcí: 1 rodina (4 lidé) v Němčicích, 2 osoby pobývaly v Rochlově, v Lesné 1 rodina (8 lidí), Nové Sedlíště uvádí 1 rodinu (7 osob), Šťáhlavy 1 rodinu (4 osoby) a ve Švihově žily tři rodiny (13 lidí).
Pokud byste do soupisu chtěl nahlédnout či zažádat o kopie z tohoto dokumentu, knihy vlastní:
* Národní knihovna ČR (viz Online katalog: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) , o případné kopie je možné zažádat na adrese: reference@nkp.cz
* Vědecká knihovna Olomouc, sign. 1-148.681
* Národní muzeum - Knihovna Praha
* AV ČR - Historický ústav Praha, sign. C 93.179
* Právnická fakulta UK Praha, sign. 08.1/CZ/Soup6/1, 57721/1
* Národní galerie Praha, sign. Ar133/1
* Moravská zemská knihovna Brno, sign. 2-1128.693,1
* Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice
* Středočeská vědecká knihovna Kladno, sign. J 209001/I aj.
(viz Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , portál Knihovny: https://www.knihovny.cz/ )
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2012 14:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu