Solopysky u Kutné Hory
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, zda
1) existuje jiný "seznam" než Batovcův almanach, jelikož potřebuji zjistit
kdo byl v roce 1919 okresním hejtmanem v Kutné Hoře 2)kde zjistím, do
kterého politického okresu v letech 1919 - 1938 patřily Solopysky u Kutné
Hory (v archivních materiálech se totiž úředníci neshodují ;-)) Velmi děkuji
za jakoukoliv informaci.
Odpověď
Dobrý den,
dle našeho zjištění v uvedených letech byly Solopysky součástí obce Suchdol v okrese Kutná Hora.
V chronologickém přehledu je uvedena územně administrativní příslušnost obce v roce, kdy ke změně došlo:
1850 země česká, kraj Pardubice, politický i soudní okres Kutná Hora
1855 země česká, kraj Čáslav, soudní okres Kutná Hora
1868 země česká, politický i soudní okres Kutná Hora
1939 země česká, Oberlandrat Kolín, politický i soudní okres Kutná Hora
použitý zdroj : http://cs.wikipedia.org/wiki/Suchdol_(okres_Kutn%C3%A1_Hora )
I "Historický lexion obcí České republiky 1869-2005" uvádí, že Solopysky patřily v letech 1880-1910 do okresu Kutná Hora, v letech 1921-1950 opět do okresu Kutná Hora a od roku 1961 jsou součástí obce Suchdol v okrese Kutná Hora.
* Historický lexion obcí České republiky 1869-2005. II. Díl. Praha : Český statistický úřad, 2006. s. 484. ISBN 80-250-1311-1.
Kromě Vámi uvedeného Batovcova adresáře jsme v bázi NKC nalezli Adresář republiky Československé pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství, sestavila a vydala firma Rudolf Mosse, Praha 1932, ve kterém by mělo být uvedeno územní členění krajů, http://www.nkp.cz , záložka Katalogy a databáze. Knihu je možné vypůjčit si do studovny s průkazkou čtenáře NK ČR,
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Pro_uzivatele_a_navstevniky&submenu2=16.
Pokud jde o okresního hejtmana, doporučujeme Vám obrátit se na Státní okresní archiv Kutná Hora http://www.soapraha.cz/kutna-hora , http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=urad&kod=15096 nebo na http://www.soapraha.cz/?archiv=6&page=archivni-knihovna , prezenční půjčování historické a regionální literatury a periodik.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 13:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu