Smrt je mým řemeslem
Text dotazu
Dobrý den,
kde bych mohl najít podrobné informace o knize Smrt je mým řemeslem od Roberta Merla (jak ji přijala v době vzniku veřejnost a jak dobová kritika, vliv na další vývoj literatury,...) Na internetu takové věci nemůžu najít, proto prosím o pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
román "Smrt je mým řemeslem" francouzského spisovatele Roberta Merleho vyšel poprvé v roce 1952.
Do češtiny by román přeložen v roce 1955:
* MERLE, Robert. Smrt je mým řemeslem. Vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1955. 345, [2] s. Soudobá světová próza; sv. 28.
Recenzi na toto dílo přineslo několik novin a časopisů:
* Volejník, J. Má být smrt opět řemeslem?  Hlas revoluce. roč. 9, 1956, č. 1, s. 4.
(recenze knihy Roberta Merleho "Smrt je mým řemeslem)
* Vrba, Framtišek. Francouzský román o fašistické zrůdnosti. Rudé právo. 13. 2. 1956. (http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1956/2/13/3.png )
* Fleischmann, Ivo. Francouzský román o nacismu. Literární noviny. roč. 5, 1956, č. 11, s. 4. (http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitNII/5.1956/11/4.png )
* Francl, Gustav. K Merlovu románu "Smrt je mým řemeslem". Nový život. 1956, č 4, s. 466 - 467.
*  Rulf, Jiří. Memento francouzského spisovatele. Květen. roč. 1, 1956, č. 8, s. 253.
* Putík, Jaroslav. Robeert Merle "Smrt je mým řemeslem". Světová literatura, 1956, č. 1, s. 244 - 247.
* K zaslaným dopisům. In: Literární noviny. - Roč. 5, č. 16 (21. 4.), s. 9. - 1956 (nepodepsáno. - kom (cze-česky) [Redakční stanoviska k dopisu O. Krause a E. Kulky (částečně přetištěnému) k recenzi Merleova románu o Osvětimi, dále k dopisům k polemice T. Svatopluka a S. Machonina o knize Putování za hvězdou a k polemice F. Kožíka a M. Klingera o literárním zobrazení sportu.]
-> Smrt je mým řemeslem [román] / Robert Merle. - Praha : SNKLHU, 1955 #
-> Putování za hvězdou [soubor povídek] / T. Svatopluk. - Praha : Čs.
-> spisovatel, 1955 Ota Kraus ; Erich Kulka ; T. Svatopluk ; Sergej
-> Machonin ; František Kožík ; Miroslav Klinger
(zdroje:
Databáze Ústavu pro českou literaturu: http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze
tištěná bibliografie: Články v českých časopisech. 1956. Národní knihovna : Praha. 1956. )
Další informace byste pravděpodobně mohla nalézt v následující literatuře:
* MARTINKOVÁ, Věra a kol. Literatura 4: česká a světová literatura 1945-2005. 1. vyd. v nakl. Fraus, (Celkově 5.). Plzeň: Fraus, 2009. 343, [4] s. Edice českého jazyka a literatury. ISBN 978-80-7238-922-3.
* HOFFMANN, Bohuslav. Literatura IV: výklad, interpretace, literární teorie. 2. vyd. Praha: Amosia, 2005. 231 s. ISBN 80-86966-00-3.
* BĚLÍČEK, Pavel. Dějiny literární estetiky. III, Od meziválečné avantgardy po postmodernu. 1. vyd. Praha: Urania, 2004. 375 s. ISBN 80-86580-09-1.
(Zdroj: Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc )
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2013 13:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu