Sluha Jeeves
Text dotazu
Dobrý den, mou velmi oblíbenou knihou a postavou je Jirotkův Saturnin, který byl údajně vytvořen dle sluhy Jeevese anglického spisovatele P. G. Wodehouse. Chtěl bych si knihy o této nedostižné postavě přečíst, ale nikde jsem nenašel, v kterém titulu Jeeves prvně vystupuje. Dala by se tato informace nějak dohledat? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, postavu sluhy Jeevese a jeho pána Bertieho Woostera vytvořil Wodehouse v r. 1915. Od té doby tato postava figurovala v celé řadě povídek a románů, napsaných až do r. 1974. Podle hesla ve Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/Jeeves) je první povídkou s těmito postavami příběh Extricating Young Gussie (http://en.wikipedia.org/wiki/Extricating_Young_Gussie). Pořadí povídek s Jeevesem najdete zde: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_short_stories_by_P._G._Wodehouse#Jeeves.
Zmíněná první povídka s Jeevesem (kde Jeeves vystupuje jen okrajově v jedné scéně), vyšla v češtině pod názvem "Jak jsem tahal bratránka z bryndy" v knize: P. G. Wodehouse, Muž se dvěma levýma nohama, Praha: Odeon 1999, s. 24-44.
Jakkoli jde o první povídku s Jeevesem, vlastní příběhy mají jinou chronologii. Povídka, v níž se Bertie Wooster seznamuje s Jeevesem, se jmenuje Případu se ujímá Jeeves. Vyšla česky vícekrát, mj. v souboru Případů se ujímá Jeeves (Praha: Ivo Železný, 1993).
Do češtiny byla přeložena celá řada Wodehousových knih, včetně povídek s Jeevesem. Údaje o nich byste našel např. v našem katalogu (http://sigma.nkp.cz/F/). - Hledat můžete např. podle autora, je dobré zvolit možnost dokumenty v češtině.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.09.2009 11:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu