Slovo víkend
Text dotazu
Vazene damy a panove,
jak dlouho se pouziva v Cechach vyrazu "víkend" v souvislosti "sobota a nedele"?
Jsme tri kamaradi, kteri uz pres dvacet let ziji v cizine a ted se preme o tento vyraz.
Kamarad z Australie tvrdi, ze se pred revoluci rikalo jenom treba "prijemnou sobotu a nedeli" a ze slovo "vikend" prislo az potom, teda na zacatku 90-tych let.
Nase kamaradka (Berlin) a ja (Dansko) tvrdime, ze se slovo "vikend"
pouzivalo uz za komunistu.
I kdyz asi ne v oficialnich mediich.
Prosim o rozsouzeni a predem Vam dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
slovo "víkend" není v češtině zcela nové. Jako první se o něm zmiňuje Příruční slovník jazyka českého (vydaný v letech 1935-1958), kde se slovo objevuje v anglickém pravopisu ("weekend"). Slovník uvádí následující
významy:
- doba pracovního odpočinku na konci týdne od sobotního poledne do
pondělního rána
- výlet na sobotní odpoledne a neděli
- chata v přírodě pro strávení odpočinku.
Jako příklady jsou citovány úryvky z děl Alexandry Latorské, Olgy Scheinplflugové a Marie Pujmanové i inzerát z Lidových novin - jedná se tedy o prameny z první poloviny 20. století. S dvojím pravopisem ("weekend" i
"víkend") se setkáváme ve Slovníku jazyka českého Františka Travníčka z r.
1952 (výklad slova se v podstatě shoduje s výkladem z Příručního slovníku jazyka českého). Slovník spisovného jazyka českého z r. 1989 udává již pouze českou pravopisnou podobu tohoto slova.
V r. 1940 J. V. Bečka věnoval slovu "weekend" článek v časopise Naše řeč.
Zmiňuje se v něm o snahách o nalezení českého ekvivalentu tohoto slova (např. deník Národní politika jistou dobu používal ve stejném významu slovo "neděláček", v jiném časopise zas byla vyhlášena soutěž o nejvhodnější návrh české náhrady). Bečka ovšem předvídá úplné zdomácnění "weekendu" a přizpůsobení jeho psaní českému pravopisu (přičemž se domnívá, že se prosadí spíše tvar "víkend" než "výkend").
Bohužel nemáme přístup k přesným informacím ohledně frekvence používání slova víkend za minulého režimu - byla by to spíše otázka pro korpusovou lingvistiku. Určitým indikátorem může být výskyt tohoto slova v titulech knih, která Národní knihovna má ve svém elektronickém katalogu. A tak tvar "weekend" objevíme např. v knize Ztrácený weekend od Charlese Jacksona, vydané v r. 1947, v knize Poslední weekend od Agathy Christie (1948). v knize Weekend na Maria Schnee od Josefa Kocourka (1962), v knize Breviář autoturisty : pro výlety, weekend, dovolenou (1969); tvar "víkend" - v
knihách: Víkend v Guatemale od Miguela Angela Asturiase (1962), Víkend na Zuydcoote od Roberta Merle (1971), Dovolená a víkend v přírodě jižních Čech (1974), Jak trávit zdravě víkend od Josefa Kvapilíka (1975), Víkend uprostřed týdne od Jana Otčenáška (1975). Víkend s Luckou od Ljuby Štíplové
(1985) či v publikaci: Volný čas Pražanů : Dílčí úkol č[ís.] VIII-4-5/2 st.
programu zákl. výzkumu č[ís.] VIII-4-5 : Závěrečná zpráva. Sv. 2, Víkend pražských obyvatel, vydané Ústavem pro výzkum kultury (1973). Tyto příklady dokazují, že se slovo "weekend"/"víkend" používalo i v této době (a to jak v beletrii, tak v oficiálních materiálech výzkumných středisek) a také, že skutečně došlo k postupnému vystřídání anglické pravopisné podoby podobou českou.
Zdroje:
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Travníček, F.: Slovník jazyka českého. Praha. Slovanské nakladatelství, 1952 Havránek, B. a kol.: Slovník spisovného jazyka. Praha: Academia, 1989 Bečka, J. V.: Weekend. In: Naše řeč. Roč. 24 (1940), č. 3 (článek dostupný online na adrese: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3461)
NKC - Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc http://hodinasurrael.wordpress.com/2009/07/30/puvod-slova-vikend-v-cestine/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.06.2011 15:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu